[VIDEO]Talijani poručuju: “Hvala što ste nas napustili. Korona stiže i po vas”

438

Italija opalila šamar EU i Americi:

Društvenim mrežama u Italiji kruži video zapis “Hvala”, u kojem se građani ove zemlje, najteže pogođene pandemijom virusa korona, “zahvaljuju” svjetskim liderima, predsjednicima Francuske i Amerike, njemačkoj kancelarki i britanskom premijeru, za “pomoć” koju su im “pružili” u najtežim trenucima kroz koje prolaze poslije Drugog svjetskog rata.

Talijani podsjećaju na svoju izuzetno bogatu tradiciju, kulturu, slavne zemljake koji su zadužili čovječanstvo kroz vjekove, ali i poručuju da virus ne zna za granice i pogađa sve.

“Hvala dragi Macrone, hvala draga gospođo Merkel, hvala što ste nas napustili u momentu, kada nam je trebalo. Hvala što ste odrično odgovorili na našu molbu da nam pošaljete obične maske i ostali medicinski materijal, kako bi smo se borili protiv širenja virusa. Znate, mi bi smo vam to platili!

Mi smo Talijani, zanatalije, prljavi od rada, nedisciplinirani, komični, bučni, muzikalni, poneki i mafioze. Ali, znate, mi smo sagradili puteve, škole, napisali alfabet koji vi sada koristite. Mi smo autori najvećih umjetničkih djela, koja su “skrivena” u vašim muzejima. Dvije trećine svjetske umjetničke i kulturne baštine je kod nas. Mi smo Talijani, tvorci umjetnosti, kulture, koji su baza naše i vaše civilizacije. Mi smo tvorci mocarelle, pršute, parmigiana, raviola, lazanja, pizze, sladoleda, ali i mode..Naučili smo Francuze praviti vino, rakiju.

Također, vi gospodine Trump i vi gospodine Johnson, hvala, što ste izabrali izolaciju, umjesto pomoći. Gospodine Trump, sjećate li se tko je otkrio Ameriku? Svi vi, kada telefonirate sjetite se Meuccija, kada gledate TV i slušate radio mislite o Marconiju…

Znate, Talijani su bili i Kolumbo, Marko Polo, Leonardo da Vinci, Michelangeo, Bernini, Tiziano, Rafaelo, Galileo, Cezar, Aurelio, Vespazian, Dante…

Dragi naši, kada slijedeći put čujete ime Italije, spustite glavu. Kada posjetite vaše muzeje, molimo vas, nemojte se zadržavati ispred umjetničkih djela, čiji su autori Talijani. Molimo vas, klonite se da posjetite najljepšu zemlju na svijetu. Otvorit ćemo vrata i srdačno dočekati sve one koji su nam pomogli.

U vašim kalkulacijama, zaboravili ste da virus ne zna za granice. Pogađa sve. I vas. U vašem egoizmu, pokazali ste koliko, ste mali! Hvala!”

Izvor: OG portal

Komentari