Laguna u Argentini poprimila je jarko ružičastu boju, ali ovaj put razlog će vas zapanjiti

72

Laguna u argentinskoj regiji južne Patagonije poprimila je jarko ružičastu boju. Za ovu zastrašujuću pojavu zaslužno je zagađenje kemikalijom koja se koristi za konzerviranje kozica za izvoz.

Boju uzrokuje natrijev sulfit, antibakterijski proizvod koji se koristi u tvornicama ribe, čiji je otpad ujedno kriv za onečišćenje rijeke Chubut koja hrani lagunu Corfo i druge izvore vode u regiji, kažu aktivisti. Stanovnici se već dugo žale na smrad i druge ekološke probleme oko rijeke i lagune. 

Laguna je prošlog tjedna poprimila ružičastu boju, a u nedjelju je postala nenormalne boje, rekla je Lada, koja živi u gradu Trelew, nedaleko od lagune i oko 1400 kilometara južno od Buenos Airesa. Inženjer zaštite okoliša i virolog Federico Restrepo rekao je za AFP da je do obojenja došlo zbog natrijevog sulfita u ribljem otpadu, koji bi po zakonu trebao biti tretiran prije odlaganja.

“Crvenkasta boja ne uzrokuje štetu i nestat će za nekoliko dana,” rekao je prošlog tjedna šef nadzora okoliša za provinciju Chubut Juan Micheloud za AFP. Sebastian de la Vallina, tajnik planiranja za grad Trelew, nije se složio: “Nije moguće minimizirati nešto tako ozbiljno.” 

Plantaže koje prerađuju ribu za izvoz, uglavnom kozice i oslić, generiraju tisuće radnih mjesta u provinciji Chubut, u kojoj živi oko 600 000 ljudi. Deseci stranih ribarskih tvrtki koje djeluju na tom vodnom području su pod argentinskom jurisdikcijom Atlantika.“Prerada ribe generira posao, istina je. Ali to su višemilijunske profitne tvrtke koje ne žele platiti prijevoz da bi otpad odvozile u pročistač koji već postoji u Puerto Madrynu, 35 km dalje “, rekla je Lada.

Komentari