Konstrakta ušla u povijest Eurovizije! Marina Abramović dobila eurovizijsku inkarnaciju!

76

Konstrakta je sinoć na Euroviziji pjevala pjesmu „In Copore Sano“, koji je inspiriran latinskom izrekom „u zdravom tijelu, zdrav duh“ i izborila prolazak u finale natjecanja. Nastupila je treća po redu, a njezin nastup popraćen je pljeskom. Tekst za pjesmu napisala je sama Konstrakta, odnosno Ana Đurić, dok je glazba nastala u suradnji s Milovanom Boškovićem. Ovo je ujedno prvi put da je natjecatelj Eurovizije pjevao dio pjesme na latinskom jeziku.

Ujedno, Konstrakta se pjesmom direktno referirala na performans Marine Abramović „Umjetnost mora biti lijepa, umjetnica mora biti lijepa“, kojeg je izvela 1975. godine u Kopenhagenu. Ono što je mnogima zapelo za oko su borosane, koje se inače proizvode u Hrvatskoj, a koje je Konstrakta nosila prilikom nastupa.

Sinoć su se na Euroviziji natjecale Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Australija, Cipar, Irska, Sjeverna Makedonija, Estonija, Rumunjska, Poljska, Crna Gora, Belgija, Švedska, Češka, a finale su izborile Belgija, Poljska, Finska, Azerbajdžan, Estonija, Australija, Švedska, Rumunjska i Srbija.

L.B.

Komentari