Zaigrajte se izbora

Britanci su dobili priliku, barem virtualno, složiti vlastitu savršenu vladu. Isprobajte i vi ovu aplikaciju The Telegrapha!

188

Nadolazeći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji jedna su od glavnih političkih vijesti već nekoliko mjeseci. S obzirom na utjecaj VB-a na svjetskoj političkoj sceni to nas nikako ne treba čuditi.

Izbori su predviđeni za četvrtak, 7.svibnja, a neka generalna predviđanja, barem koja su dostupna medijima, jesu da parlament neće dobiti vladajuću većinu no da će konzervativci biti najuspješnija stranka uz radničku stranku kao “prvu pratilju”.

Ono što je naravno najzanimljivije oko izbora su upravo predviđanja, kladionice i one klasične rasprave uz kavu (ili popodnevni čaj kod Britanaca J ) na kojima se građani bave sastavljanjem i rastavljanjem vlada prema vlastitim preferencijama i razmišljanjima.

Kako bi upravu tu našu osobinu – da volimo puno pričati, još više “šerati”, a manje djelovati – iskoristili na pravi način, britanski The Telegraph je na svojoj online verziji postavio interaktivnu aplikaciju – igriciu ako mene pitate – u kojoj svaki Britanac može formirati svoju vladu, odabrati politike koje će ta vlada propagirati i naravno svoje rezultate podijeliti sa svekolikom zajednicom na društvenim medijima.

coalitionpic_3282071b

Priča podsjeća na onu Grada Rijeke s aplikacijom “Proračun(ajme)” i izazvala je veliki interes javnosti. Vjerujem da je glas naroda iznjedrio svakojakih čudesa – no kako obično to biva, vrlo se vjerojatno u masi kombinacija može naći i poprilično dobrih. Bilo bi samo pametno da ovakve aplikacije ne koriste samo za zabavu nego možda i za kvalitetne ideje.

Ako ste zainteresirani za britansku politiku možete i sami probati iskombinirati novu britansku vladu na linku aplikacije! Ne zaboravite prošerati svoj rezultat!

Uživajte!

Mia B.

Komentari