Vrlo je vjerojatno da u (zdrave) smoothije stavljate previše voća!

49

Smoothie može biti sjajan način da započnete dan ili date organizmu energiju nakon treninga, ali bez prave ravnoteže sastojaka možete završiti s napitkom punim šećera koji će naglo povećati razinu šećera u krvi i nakon kojeg ćete samo biti gladni. “Kada se pripreme ispravno, smoothiji mogu biti jednostavan i praktičan način za konzumaciju hrane iz čaše”, rekla je Rebecca Ditkoff, registrirana dijetetička nutricionistica i osnivačica Nutrition by RD, za HuffPost. “Iako je glavni sastojak voće, koje je hranjivo i korisno u odgovarajućim količinama, i njega može biti previše”, rekla je Ditkoff. Primijetila je da se količina šećera u voćnom napitku može brzo nakupiti, pa čak i dosegnuti razine koje se mogu usporediti sa gaziranim pićima (Liquiterijin zeleni smoothie ima 47,5 grama šećera, a Cola od pola litre ima 52 grama šećera).

Ditkoff je preporučila preskakanje voća kojem nedostaju vlakna, i ograničavanje ukupne količine voća za jedan smoothie na 1 šalicu. To znači da ako miješate različite voće poput banana i bobica, koristite pola male banane i pola šalice bobica. Meredith Price, nutricionistkinja i vlasnica Priceless Nutrition & Wellness, rekla je HuffPostu da su uzimanje previše voća i nedovoljno povrća, te odabir baza s dodanim šećerom (kao što je zaslađeno mlijeko, voćni jogurti ili voćni sok) neke uobičajene pogreške koje ljudi čine prilikom izrade smoothija kod kuće.

Kako odabrati prave sastojke i količine?

Maksimalno 1 šalica voća, uz mnogo povrća. Smoothie vam može pomoći u konzumaciji dnevno preporučenih 2 1/2 šalice povrća i dvije šalice voća kroz samo jedno piće puno hranjivih tvari. “Voće i povrće također pružaju mnoge korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata”, rekla je Price. “Vlakna usporavaju probavu, pomažu u kontroli šećera u krvi i pomažu nam da budemo zasićeni.”

Što se tiče specifičnog voća i povrća koje treba dodati, preporuča se zeljasto povrće (poput kelja i špinata), banane i bobice. “Uvijek dodam barem polovicu banane jer daje finu, gustu teksturu smoothieju”, rekla je Price. “Jagode su također izvrsne za korištenje jer imaju najviši sadržaj vlakana kad je riječ o voću.”

Maksimalno 1-2 žlice orašastih maslaca : kao i vlakna, proteini također usporavaju probavu i pomažu nam ostati sitima. Preporučuje se dodavanje orašastih maslaca u napitke, jer su zdrav izvor zasićenih masnoća i bjelančevina.

Maksimalno 1-2 žlice sjemenki. Chia sjemenke, sjeme lana i sjemenke konoplje izvor su vlakana, zdravih masti, bjelančevina i omega-3 masnih kiselina. Ako volite možete također koristiti orašaste plodove ali preporučuje da se ove dodatke ograničiti isto na 1-2 žlice, jer se kalorije mogu brzo sabrati.

Maksimalno 1/2 šalice grčkog jogurta. Grčki jogurt je prepun proteina, probiotika i drugih hranjivih tvari.

Nezaslađena tekuća baza. Pri izboru podloge odnosno tekuće baze za smoothie obično se vodimo osobnim preferencijama ili prehrambenim potrebama, no jedno pravilo vrijedi za svih, izbjegavajte uporabu bilo čega zaslađenog. Primjeri nezaslađenih baza uključuju nezaslađeno mlijeko od badema (ili drugo mlijeko od orašastih plodova), kravlje mlijeko, sojino mlijeko obični jogurt, ili grčki jogurt te vodu.

Komentari