Notre-Dame se pomlađuje, restauracija će završiti 2021.

92
(Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

Šesnaest bakarnih skulptura skinute su sa postolja na krovu slavne pariške katedrale, ovjekovječene u djelu Victora Hugoa “Zvonar Bogorodičine crkve”. Davno planirana restauracija će se završiti 2021. Nakon 150 godina boravka pod pariškim nebom, apostoli i evanđelisti odlaze na pomlađivanje.

FRANCE-CULTURE-RESTORATION-NOTRE-DAME
(Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

Parižani su ovih  dana bili svjedoci neobičnog događaja: više od 10 sati su mogli promatrati spuštanje kipova od 250 kilograma, visokih tri metara. Svima je najprije odstranjena glava pa su obješeni za bazu vrata, polako spuštani na zemlju, zahvaljujući dizalu, visokom 100 metara.

FRANCE-CULTURE-HERITAGE-ARCHITECTURE
(Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

Povijesna restauracija zeleno sivih statua je u okviru projekta renoviranja Notre Dame.

„Događaj je poseban, magičan! Prvi put ih vidimo izbliza jer su postavljeni na krov katedrale 60 godina 19 stoljeća“, objasnila je Marie-Hélène Didier, konzervatorica zadužena za kulturno-umjetničko naslijeđe, ujedno odgovorna za restauraciju crkve. Kipovi će u parovima odlaziti u oblast Dordogne gdje će se detaljno renovirati u specijalnim ateljeima, dok će ostali biti izloženi u središtu katedrale. Vrijeme, nepogode, zagađenja značajno su oštetili bakarne statue čiji su se dijelovi tijela odvojili. Restauracijom će nanovo dobiti karakterističnu, originalnu smeđu boju. Prema tvrdnjama Jeana-Michela Guilmenta, zaposlenika odjela za kulturne djelatnosti,  apostoli će se ponovo uspeti na krov Notre Dame, 2022 godine.

TOPSHOT-FRANCE-CULTURE-RESTORATION-NOTRE-DAME
(Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

Radovi obuhvaćaju cjelokupni krov čija se gotička struktura također obnoviti. Cijena poduhvata je 11 milijuna eura a samo kipovi stoje 800 000 eura.

Projekt je prijeko potreban spomeniku sagrađenom između 1163.  i 1345. godine, kojeg posjećuje 13 milijuna turista.

Džana Mujadžić

 

Komentari