Putopis Michaela Palina iz Rijeke

890
michael palin

michael palinPopularni britanski glumac Michael Palin, slavni član legendarnog Monty Pythona, na svojoj popularnoj stranici posvećenoj putovanjima i televiziji, 2007. godine objavio je putopis iz Rijeke!

Prvi putopisni dokumentarac snimio je davne 1980. godine, kao dio BBC-ove serije Great Railway Journeys of the World. Tada je vlakom putovao kroz Britaniju, a kroz godine gotovo da nema mjesta koje nije posjetio i iz njega se javio reportažom.

Putopis o Rijeci počinje posjetom Opatiji, gdje čitatelje upoznaje s njenom bogatom poviješću.

Nakon kratkog zadržavanja u Opatiji, Michael dolazi u Rijeku, gdje nakon 18 godina susreće prijatelja kapetana Miloja Sablića.

Upoznali su se još 1998. godine na brodu „Susak“ kada je Michael plovio iz Madrasa za Singapur i snimao snimao dokumentarni film »Put oko svijeta za 80 dana«. Upravo je Miloje Sablić bio kapetan tog broda. Njihov ponovni susret odvio se 2007.godine.

“Posljednji put kada sam ga vidio bio je Jugoslaven, a sada je Hrvat“, navodi.

Ovaj kako ga naziva radnički grad, Michael je htio posjetiti još od snimanje emisije „Put oko svijeta u 80 dana“, a sada mu se želja ispunila.

Michael opisuje posjet tržnici koju naziva malom katedralom na kojoj se prodavanje vrši na tradicionalan način, bez kompjuteriziranih blagajni. Njegov prijatelj vodi ga u razgledavanje grada diljem Korza, prepričava mu kako je za vrijeme rata krijumčario oružje u Hrvatsku, te ga upoznaje s obitelji.

Nakon Rijeke Michael se trajektom Marko Polo zaputio u Split iz kojeg također donosi zanimljivu reportažu.

Putopis Michaela Palina pročitajte OVDJE!

Komentari