Maurovizija: Novogodišnje odluke

413

Nemojte mi reći da ih niste napravili jer znam da jeste! Ali krenimo ispočetka: na što vas Nova Godina asocira?

–  U zlatnim danima djetinjstva na petarde i rakete. Jedva čekate da dođe taj 31.12. , nervozno ustajete iz kreveta, bacate na sebe skafander i uzimate kutiju s petardama. Ako vam ih kojim slučajem roditelji nisu kupili ( meni nisu nikada, a i ono što sam dovukao doma su mi sakrili), istu radnju radite sa frendovima. U glavi odzvanja mamin glas- čuvaj prste!

– u tinejdžerskim danima pa sve tamo negdje do sredine faksa, asocijacija je veliko pijanstvo i po mogućnosti još pijaniji seks. Oni koji stvarno nemaju sreće u svom seksualnom životu najčešće sreću pronađu upravo te noći, a ako i tamo ne uspije, zadnja nada su im maškare. Ako i tamo ne uspije, ne znam ni sam što reći. Mogućnosti interneta su neograničene.  :)

–  U  ”malo zrelijim” godinama na nervozu ” jebemu, kamo ćemo ove godine?”, pa se najčešće posvađate s partnericom s kim ćete dočekati, a i gdje. Da li slušati Gibonnija ili biti u nekoj konobi u manjem društvu –  najčešće je dočekate posvađani pa se u pola noći mirite, jer je njoj pukla štikla već oko 9, vi ste se pijano nasmijali, ona je zamjerila- i eto problema.

– u ”poznim” godinama vrlo je vjerojatno, pogotovo ako živite u Hrvatskoj, da ste osuđeni na tv doček, koji je najčešće ispunjen ”dosjetljivim” i ”šarmantnim” provalama  tv voditelja, uz trash glazbenu podlogu. Tada otvarate onaj bljutavi šampanjac koji ste dobili uz paneton i nitko sretniji od vas. Jedino što vam stvarno ide na živce su one petarde koje klinci bacaju cijeli dan i zbog toga je pas nemiran i uplašen.

Valjda nam je u genetskom kodu upisano da moramo donositi i legendarne novogodišnje odluke, a najčešće su:

– od Nove prestajem pušiti- rezultat- nervoza do pakla, hrpa polomljenog pokućstva, tiranija nad svima koji se nađu u blizini i ono najljepše- desetak kilograma više tamo negdje oko Uskrsa. Tada slijedi jedno pijanstvo opuštanja sa frendovima, pripali se jedna-druga-treća- i ode novogodišnja odluka u krasni klinac.

–  sljedeća, vrlo popularna, a meni jako poznata i draga- od Nove Godine počinjem vježbati- najprije si uzmete par dana da dođete k sebi, što od alkohola, što od sarme, kolača i svega čime ste se pretrpavali prošlih dana. Tamo negdje 4.1. ulazite u teretanu- naravno, kupili ste nove tenisice, trenerku i kompletnu opremu- na novogodišnjoj rasprodaji. Dakle, već tu ste se dali u trošak, čvrsto odlučivši da ste do ljeta Schwarzenegger.

Ako mislite da u siječnju najviše zarađuju šoping- centri, grdno se varate- najbolje zarađuju teretane, tada je njima ”sezona”. Mnogo puta sam rekao da bih otvorio teretanu od siječnja do travnja, to je otprilike to razdoblje koliko tih ”novogodišnjaka” izdrži. Još bih, za te odlučne, stavio polugodišnju pretplatu, naravno, ako plate 6 mjeseci unaprijed, 10 % popusta, lovu stavio u džep, pa nek se znoje. Ionako su tu najviše do ožujka, travnja. I ljeti lijepo zatvorim i odem na odmor. Genijalan bi to bio posao. Za totalne seratore išla bi godišnja pretplata sa klasičnom pričom- privatni trener, sok od marakuje, koštice od alžirske trešnje, kora od ekvadorske banane i peteljka od novozelandske tikve, sa najboljim proteinima i kao poklon- ručnik sa logom teretane koja bi se zvala ”Strong”. Cijena- sitnica.

Dakle, oprez, i mudro plaćajte trening po trening, ako je ikako moguće.

–  Sljedeća u nizu novogodišnjih odluka je – manje ću se nervirati.

Kako li je to lako reći, a teško ostvariti. Vjerujem da mnogo njih tada poseže za jogom, tai-chijem, pilatesom ili štajaznam čime, ali zaboravlja onu bitnu stvar- nerviramo se u glavi i tamo sve počinje, dakle- odvojite malo vremena da svakodnevno popričate sami sa sobom. Pomaže, ziher.

Nemam volje više dalje nabrajati novogodišnje odluke jer se tokom godine taj popis proširuje, a bitno je malo biti realan pa znati koje su šanse da ih se i ostvari. Već sam pisao o tome- najbolje ih je napisati na papir i staviti na vidljivo mjesto, naprimjer, zalijepiti na ormar i onda svakog dana gledati u to. Da još ”začinite” priču, kupite posebni, debeli marker koji služi samo tome da svom snagom prekrižite onu želju koju ste ostvarili. Ako ništa drugo, gledat ćete u taj jebeni marker i željeti ga konačno ”načeti” i prekrižiti prvu želju. Nema većeg gušta. Kasnije kad krene, ide kao od šale.

Ne znam ja koliko ste vi odlučni u ostvarenju svojih želja, to je individualna stvar. Znam što će vam zasigurno, dokazano donijeti Nova godina. Postoje neke stvari koje su jednostavno obavezne, bolje rečeno, nezaobilazne.

Prva- udebljat ćete se. Nemojte se ni truditi misliti da nećete. Hoćete, jer su vam ”oči veće nego rit”, i jednostavno ne možete odoliti tim mirisima. I zašto bi? Kako kaže moja nona: ”ni greh ča gre va usta, nego ča gre z usti van” i to je istina. Uživajte u svakom zalogaju.

Druga- prekinut ćete dugogodišnju vezu. Ako to namjeravate napraviti već neko vrijeme i stvari ne idu kako treba, nego se sve nešto ”klima”, vrlo je velika vjerojatnost da ćete to učiniti baš tih dana. Jednostavno, u vama nešto govori da je vrijeme za promjene, pa tako i razmišljate. U ovom slučaju, to je često i pozitivno. Nije pozitivno jedino ako ste ona ostavljena strana i očajavate, pa samo nastavljate žderanje od blagdana.

Ako vam je, kojim slučajem, nedajbože, uz to novogodišnja odluka bila da prestajete pušiti, najebali ste ko žuti.

Treća- ako ozbiljno ne ”popričate” sami sa sobom, ništa od vaših odluka, vratiti ćete se na staro. Zato bolje odlučite jedno, i svaki dan se podsjećajte. I nije tako teško. A ima li ičega slađeg od okusa pobjede? I to nad samim sobom? Nema!

Živi vi meni bili, ljudovi i ljudice, nek’ vam se sve novogodišnje želje ostvare!

Do sljedećeg četvrtka, voli vas

Mauro

Pišite Mauru na : maurovizija@teklic.hr

Komentari