Maurovizija

552

Prvi primjerci ove vrste zapaženi su prije nove ere, a rasprostranjene su diljem planete Zemlje. Porijeklo vuku još od Eve, a ime vuku od korijena riječi ”sponzor” – ( grč. sponzus, španj. le sponze, njem. ich dich lich nich spozorushen, tal. La sponzorina ) što znači, ukratko, traže idiota koji će im sve plaćati, a one će biti lijepe, a zauzvrat će idiot dobiti malo pikice. Ljeti su nastanjene na terasama mondenih kafića i klubova gdje se najčešće plaća ulaz, i to je sve što tu večer plate. Zimi se povlače u rupu gdje iz separea vrebaju svoj plijen. Najčešće napadaju u čoporu, od 2-4, a najopasniji primjerci nerijetko napadaju i sami.

Prepoznajemo ih po upadljivoj odjeći na kojoj se, obavezno, nalazi natpis nekog od kreatora. Vrlo često ta je odjeća imitacija originala. Dakako, poželjno je da natpis bude što veći i uočljiviji. Ruž za usne nanesen je negdje između decentnog i upadljivog, dok je maskara za lice pažljivo nanošena sat vremena prije izlaska.

Najčešće žrtve su im tatini sinovi, koji, po defaultu, parkiraju svog limenog njemačkog ljubimca na mjestu za invalide ispred kluba u koji ulaze, a nerijetko se iz tih istih ljubimaca čuje istočnjačka glazba, s pojačanim bas-frekvencijama do kraja, a šlag na kraju je ako malo i stisnu gas na mjestu i ”zaturiraju” da svi znaju da su stigli, i da njihova V6 mašina ispod haube krije 300 konja + čip. Pri izlasku iz automobila u ruke uzimaju ključ, te uigranim pokretom stišću tipku za centralno zaključavanje, pa žmigavci zatitraju i čuje se glasno bip-bip, a još spretnije okreću privjesak da se vidi marka koju voze, ako kojim slučajem još netko nije zamijetio da su stigli.

Čim parkiraju svoj pussy wagon, osmijesi djevojaka su neupitni, i sada kreće borba- koja će večeras biti sretnica da se provoza u novom bijelom vozilu iz Munchena i na velikoj ekrančini sa DVD-a pogleda spot Seke Aleksić koja trešti- ”glavobolja od vina, a nigdje aspirina’‘.

Najs(p)retnija lovi jadnička koji novac vadi jaranski iz džepa, novčanika ni u ludilu, a razne valute spojene su zlatnom kopčom. Ona naručuje najskuplji koktel ili Black Pusckhin Red Bull votku i samo se smije, što god da ovaj kaže. Naravno da je primijetila kakav model mobitela ima njena žrtva, i oduševljena je jer vidi znak odgrizene jabučice koja ima kameru od 50 megapixela, 86543 terabajta memorije, protuprovalnu zaštitu, perilicu suđa i ugrađeni toster. Ne primjećuje da mu je na tom istom tehnološkom dostignuću upaljena aplikacija ”pussy -finder”, i da se on zadovoljno smješka znajući da je cilj postignut. Dolaze njegovi prijatelji iz glavnog nogometnog kluba u tom gradu i tu počinje pravi dernek jer se i njene prijateljice udobno smještaju u separe. Sretne su jer je i njihova aplikacija na mobitelu ”sponzor- finder” poslužila svrsi i samo se čeka prava akcija! U torbi je kao obavezni accessoire i ”tableta za dan poslije”, zlu ne trebalo. Da večer protekne u najboljem redu pobrinu se i vlasnici kafića koji su ispred svog objekta parkirali vrijedno vozilo koje je u biti od leasing kuće i sada oni časte svu prisutnu elitu. Sponzoruše su na šanku i poput pravih kojotica privlače pažnju da ih zamijete svi oni koji nisu i da si osiguraju i dobar ulov za drugi vikend.

Ne bi bilo fer da ne spomenemo i dvije najpoznatije podvrste sponzoruša koje su sve više zastupljene zadnjih desetak godina- posvuduše i eventuše.

Ovo je posebni ogranak, a krase ih sljedeće osobine:
– duboki dekolte, nerijetko silikonski
– životni san da osvane na svim naslovnicama ne birajući sredstva
– barem 20 godina stariji partner za kojeg nitko ne zna čime se bavi, najčešće okarakteriziran kao ”poduzetnik”
– pojavljivanje u crnim kronikama zbog prekoračenja brzine, konzumiranja kokaina, premlaćivanja, pobačaja, otimanja vlastite djece
-barem jedna estetska operacija pred kamerama
– isto tako barem jedno snimanje pjesme i popratnog spota u kojem obavezno gostuju nadobudni reperi
– pod svaku cijenu do svoje 30-e kapitalizirati svoj vaginalni kanal
– na kraju balade izdati i svoju autobiografiju koja opisuje buran, težak, patnički život, a 90% primjeraka je, kao po defaultu, bilo maltretirano u djetinjstvu
– preziranje medija ( onih istih koji su od njih stvorili ono što su željele da budu).

I za kraj, ne mogu a da ne podijelim s vama najnovije, pravo umjetničko djelo koje nam je servirala autorica najprodavanije knjige u Hrvata prije dvije godine, mrs. Drpić, mnogo poznatija kao Nives Celzijus, pjevajući na Youtubeu:

‘Najbolji jesi, moj mali Messi,
Daj me protresi, danas je tvoj dan.
Nadigraj me u finalu
Ti budi pobjednik, jer ja gubiti znam
(opa, ovdje se ušaltala u poeziju)

Refren :
Gol (gol)*, daj mi gol (gol) zabij gol
Jer ti to možeš uvijek
Do gola da uđeš, i ja sam gola
Gol( gol), zabi gol (gol)

* šaptajući ponavljati

Ti si gol, zabij mi gol
Ja sam gola zabij do bola
Zabij gol, gol
Najbolji zbilja, moj David Villa
(nije fer, ovdje se već drugom upucava)
Noćas si zmija, pehar ti propušta (ovo me oduševilo, pehar mu propušta)

Da ne duljim, uvjerite se sami:

Želim vam ugodan vikend i nadam se da ćete uživati u izlasku promatrajući sponzoruše nekim drugim očima. A što bi mi bez njih…

Mauro

Komentari