Je li vrijeme relativno

851

Posljednjih par dana razmišljala sam o relativnosti vremena. Svi iz vlastitog iskustva znamo kako ti vrijeme sve brže prolazi što si stariji. Blaženi (ili ipak ne?) oni školski dani kada se dan za danom vukao i nikako nisi mogao dočekati ni kraj tjedna, a kamo li kraj školske godine. Onda se negdje nakon puberteta vrijeme počelo ubrzavati, a danas mi se čini kako leti nevjerojatnom brzinom. Ne mogu ga stići nikako. Možda to ima veze i s erom Vodenjaka u koju ulazimo ili smo već u njoj.

Još jedan dokaz relativnosti vremena sam upoznala radeći u medijima. Dvije-tri minute čini se doista kratko vrijeme u prilikama obične svakodnevice no kada ste u eteru radio emisije ili u televizijskom studiju, minute se čine kao sati i trebate se doista potruditi kako biste ih osmislili i napunili. U astrologiji vremenom vlada Saturn. U grčkoj mitologiji Saturn je Kron, vladar vremena i Zlatnog doba, u kojem je sve funkcioniralo savršeno. I zato je bilo dosadno. Danas, uređaj za astronomska mjerenja zove se kronometar, baš prema dobrom starom Kronu, a tako se zove i natjecanje u biciklizmu u kojem se sudionici natječu sa satom. Iako se vrijeme da vrlo precizno izmjeriti satima, minutama i sekundama ipak je ono za svakog od nas relativno odnosno doživljavamo ga na subjektivan način ovisno o našoj osobnosti, godinama ili zrelosti. Baš tako funkcionira i Saturn u horoskopu – dok smo mladi i neiskusni, on za nas predstavlja ograničenja i strahove koje nastojimo izbjeći i zaobići dok u zrelijem dobu može biti mjesto na kojem smo stekli puno iskustva i osjećamo se suvereno i sigurno. Tako, na primjer, pozicija Saturna u trećem polju osobnog horoskopa, području izravne komunikacije, može kod mlade osobe vrlo često zavezivati jezik u čvor dok će kod nekog tko već ima puno životnih utakmica u nogama pokazivati odmjereno izražavanje, osobu sposobnu načinom i sadržajem onoga što govori zaokupiti pažnju slušateljstva.

I da, zašto sam uopće o ovome poželjela pisati? U čavrljanju s urednicom online izdanja pokušali smo naći optimalne termine izlaska ove astrološke kolumne. Hm, i zapravo se nismo još uspjele do kraja dogovoriti kojim tempom bi trebala izlaziti. Što ćemo, razlike u godinama odnosno da se astrološki izrazim, naši Saturni su u različitim pozicijama pa malo drugačije mjerimo i vrijeme. Posve subjektivno.

Karin Balog Martić
http://astrodrom.hr/

Komentari