Greenpeace protiv bušenja u Jadranu

Jedan od vođa međunarodne organizacije zaprijetio naftnim kompanijama

176

Marathonoil, OMV, ENI, Medoilgas i INA nedavno su dobili dozvole za istraživanje 29 blokova na Jadranu, od čega 8 na sjevernom dijelu, te 21 na srednjem i južnom. Prema ugovorima, dobijaju 5 godina koncesije za istraživanje i 25 za iskorištavanje. To bi u državni proračun trebalo donijeti 100 milijuna kuna odmah po potpisivanju ugovora, dok je ukupna vrijednost investicije oko 4 milijarde kuna.

No, i otpor cijelom projektu je sve izraženiji. Nizu ekoloških udruga, sindikata i političkih stranaka pridružio se ovih dana i Greenpeace. CEO organizacije Kumi Naidoo putem domaćih je medija podržao proteste hrvatskih građana protiv istraživanja i bušenja podmorja, napomenuvši kako je, u slučaju da se s projektom nastavi, priča s ovdašnjim turizmom gotova.

Osim toga, pozvao je spomenute naftne kompanije da se povuku iz projekta, upozoravajući ih kako se nalaze na Greenpeaceovo listi meta i kako ih mogu pronaći u njihovim vlastitim zemljama.

Uspoređujući situaciju u Hrvatskoj s onom u Africi, gdje su nakon silnih obećanja od sličnih angažmana naftnih kompanije profitirali samo političari i lokalni dužnosnici, a narodu su ostale posljedice, Naidoo se založio za Jadran kao centar proizvodnje solarne energije.

B.Ž.

Komentari