Doba apsurdnosti

254

Ljudske želje nikada nisu bile toliko velike i brojne… Dobra je vijest da najveći svjetski mislioci predlažu slične strategije za postizanje sreće. Loša je vijest da se pokazalo kako upravo njih moderan život najviše podcjenjuje. U svijetu koji nameće konzumaciju, površne međuodnose i trajnu mladost, često osjećamo nezadovoljstvo, tjeskobu i neprestano strahujemo da se svi drugi zabavljaju bolje od nas.
Michael Foley raspravlja o ovome mučnom problemu u svojoj knjizi Doba apsurdnosti, u kojoj na zabavan i domišljat način istražuje kako potreba za ispunjenjem obmanjuje ljude 21. stoljeća u njihovu radu, ljubavi i starenju. Pritom se služi nizom izvora, od drevnih zapisa preko filozofskih i književnih djela do najnovijih istraživanja na polju psihologije i na ironičan način rasvjetljava apsurdnost suvremene kulture.
Zaključno, ne osuđujući ni odbacujući pritom naše doba, predlaže strategiju koja nas navodi da prigrlimo moderan život, a ne samo da ga prihvatimo – ali prethodno moramo shvatiti da je apsurdnost nova uzvišenost.

“Natjerat će vas da se smijete možda više negoli ste se ikada smijali nekoj knjizi popularne filozofije… (Foley) nemilosrdno kritizira apsurdnost našega društva, a pritom je simpatično svjestan vlastite.”
Guardian

“Zabavno putovanje kroz znanost, religiju, filozofiju i književnost u potrazi za načinima postizanja ispunjenja u suvremenoj kulturi koja kao da je postavljena tako da se tom traganju odupire.”
New Scientist

“Foleyjeva zabavna i inteligentna knjiga mogla bi vam pomoći da prebolite sami sebe… Urnebesno smiješna… Apsurdno zanimljiva.”
Observer

“Posve drukčije od uobičajenih šupljih pametovanja, Foley iznosi promišljenu mudrost.”
Oliver James, autor bestselera Affluenza

Michael Foley rođen je u Derryju u Sjevernoj Irskoj, ali od 1972. živi u Londonu, gdje radi kao profesor informacijske tehnologije. Objavio je četiri romana, četiri zbirke pjesama i zbirku prijevoda francuske poezije. Doba apsurdnosti njegovo je prvo publicističko djelo.

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari