Ah, te ženstvene potpetice!

1580

sarah jessica parker kolekcija cipela

Svatko tko ovo čita sigurno je imao životnu epizodu poput moje, s manje ili više odstupanja. Kada nas je prošla manija vansica, ribokica i najkica, počele smo se tajno nadati visokim petama i razmišljati kako bi one izgledale na nama. Rijetko koja je dočekala svoju maturalnu zabavu i tek onda prvi puta obula pete. Taj proces počinje puno ranije i traje sve dok nam liječnik ne zabrani nošenje istih ili kada sami počinjemo surađivati sa svojim venama na nogama. Doduše, moram priznati, da su u mojoj obitelji dva člana imala tenziju prema mojim cipelama visokih potpetica na način kojemu se uopće nisam nadala, niti ga priželjkivala. Jedan od ta dva člana bilo je žensko, a drugi član je bio muško. Moja djevojčica i moj pas.

Dok je on svakodnevno bio uvjeren da pete na ovom Svijetu postoje samo za oštrenje njegovih zubi, moja je mala djevojčica tvrdila da je prihvatljivo ići u petama u vrtić pa bi ih skrivala ispod jaknice ili besramno hodala u njima po kući i vježbala savijanje gležnja. U oba slučaja, to baš i nisu bile sretne epizode. Jedan od to dvoje me redovito tjeralo u suze, a drugi u bijes. Niti jedno, niti drugo baš nisam znala kontrolirati. Kada su odrasli, on je ostavio moje cipele na miru, a ona ih više nije skrivala pod jaknicu, nego me je otvoreno molila da joj ih posudim. Nisam popustila. Dijete je dijete, ali cipele su ozbiljna stvar.

Odlučila sam joj kupiti njene prve cipele na visoku petu. Poput svih roditelja, i ja sam htjela odgoditi to njeno odrastanje tako da sam jedva izdvojila neki minimalac za cipele i nadala se da će pod pritiskom plastike i neudobnosti, ipak odustati od te napasti. Barem na neko vrijeme. Naravno da nije odustala. Nakon prvog izlaska u istima, samo je prokomentirala da ih je malo uprljala.

drvene cipele1
O neudobnosti i naporu hodanja u štiklama, nije bilo niti jedne riječi. Kasnije sam iz priče njenih prijateljica saznala da su sve to večer prvi puta izašle van u toj maniri i da je taj izlazak bio urnebesno smješan i zabavan jer pogled na desetak prelijepih, mladih glavica i sjajne kose, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Kao ni teatralni ulazak u klub koji je više ličio na šepanje. Ili neku ozbiljnu tjelesnu (ili čak mentalnu) anomaliju. Kasnije kada sam shvatila da moje dijete ne odustaje od visokih peta, nisam joj više kupovala najjeftinije plastičnjače koje bi trebale uz deklaraciju imati i oružani list, nego su to uvijek bile neke finije, nikad previsoke, pete. Naravno da nisu bile niti one s debelim đonom, niti predebelom petom jer s nekim stvarima se nikada ne smijemo pomiriti i prihvatiti ih. Tako niti sa svim modnim trendovima. Dala sam joj, (čini mi se) dobar “input” za daljnji život u kojem će sama birati taj čudesan modni dodatak. Naoružana znanjem (čim tanja peta, uvijek špic, uvijek broj manje uz rečenice “moraš patiti malo” ili pak: “uči puno, puno i jako pa ćeš si jednog dana moći kupiti one najčarobnije sa crvenim đonom”, visokog sjaja za noć, kožne za dan) krenula je i u tu životnu avanturu. I, moram priznati, dobro se snašla ta mala.

Nakon što smo u svom “cipelarniku” naslagale bijele starke, uggsice, balerinke (makar jedne za nedajbože), hunter čizme, timbe i havajanasice, spremne smo za sakupljanje ozbiljnijih stvari kao što su cipele s visokom petom. Gore navedeno ne mora biti kupljeno tim redosljedom, ali ih jednostavno moramo imati. Netko se na neke od njih nikada ne privikne (kao na primjer ja na balerinke što god da Audrey Hepburn mislila o tome), ali ih jednostavno baš moraš imati. Ista ta Audrey je tvrdila da elegancija leži upravo u kapri hlačama i baletnim cipelama (koje je posebno za nju kreirao Ferragamo), ali i da moraš kupovati pola broja veće cipele jer da je to udobno. Ok. Famozno. Zamislite sebe u visokim petama ili u prevelikim balerinkama koje vučete za sobom?! Udobnije je ovo drugo, ali nismo baš svaki dan na godišnjem odmoru. A niti ne izgleda lijepo. Mislim da danas samo Kate Moss dobro izgleda u balerinkama. Ali, ona dobro izgleda i u minnetonkama (mokasine koje su nosili Indijanci i koje su danas također “must have” klasika. Ruku na srce, one su dobro stajale samo nekim Indijancima, i to onima s dugom gustom kosom, visine iznad 195 cm i plavim očima. Bilo ih je sigurno dvoje. Ili troje). Kate nije mjerilo.

stikle

Najseksipilnije i najljepše cipele su stilleto. Točka. Ovoj kategoriji blizu su i čizme iznad koljena (hvala ti Bože što su opet u modi) i sandale s čim užim trakicama. S tim sandalama isto moramo biti oprezne jer imamo li remenčić preko gležnja, ma koliko god on bio tanak, skratit će nam nogu. A, imamo li malo jači gležanj, u ozbiljnom smo problemu. Općenito su “gležnjače” riskantne tako da je možda najbolje rješenje da, ukoliko se odlučimo na kupovinu gležnjača, povedemo svoju (pravu!) prijateljicu sa sobom u kupovinu.

Čizme iznad koljena, koliko god izgledale glamurozno, isto nam mogu zadati glavobolju ukoliko imamo tanke noge, a đon na tim čizmicama previsok. Kao prvo, ukoliko se spotaknemo, gležanj će s opasne visine poljubiti pod, a i izgledat će na nama preteško. Cipele, ne gležanj. Kao da za sobom vučemo uteg oko svake noge.

Vratimo se na stilleto. Ne samo da znače seksipil, nego znače i status i autoritet. Ukoliko imamo sreće i možemo si priuštiti Laboutinove stilleto cipele, to je definitivno najbolje rješenje. Zavodnice sa crvenim potplatima i potpeticama od 12 centimetara. Nije loše. Dobro, nećemo sada ići u ozbiljan minus na kartici kako bi u njima izašle u noćni klub gdje će nam ih (sasvim sigurno) zaliti, ali za svaki ručak, kavu ili večeru, možemo riskirati. Za početak, kupimo kožne, kasnije lakirane, kasnije… Ma kao da je bitno kasnije: ušli ste u ozbiljnu kategoriju kolekcionara luksuznih cipela. A, i još je jedna dobra vijest: nitko vam ih nikada neće ukrasti, makar vam i pokrali sve iz kuće. Nošene cipele ne želi nitko. Zato se one i zovu ozbiljna i prava investicija.

Stiletto je najbolje kombinirati sa čarapama koje su iste boje. Crne cipele – crne čarape. Cipele boje kože – čarape boje kože. Tako će nam noge izgledati najduže. Opet točka.

Ženstvenost i seksipil stilleto cipela potvrdila je i Marilyn Monroe jednom, jedinom, naizgled, vrlo nevinom i naivnom rečenicom: “Nikada nisam ništa u vezi načina na koji hodam radila namjerno. Ljudi kažu da se pri hodu sva njišem i izvijam, ali mi nije jasno što time žele reći. Ja samo hodam. Nisam se nikada u životu namjerno izvijala”.

I, da, za kraj: nema izgovora. Pogotovo ne za one s otrcanom rečenicom: “Ja ne znam hodati u petama!” Vježbaj, draga. Samo vježbaj. Moraš. Možeš. I te kako.

Iva Piglić

Komentari