Predstavljen program Dana frankofonije u Rijeci

514

press frankofonija

Povodom Međunarodnog Dana frankofonije 20. ožujka, Francuska alijansa Rijeka tradicionalno organizira trinaeste po redu ‘Dane frankofonije u Rijeci’, koji će se ove godine održati od 16. do 22. ožujka. Dani frankofonije na sličan se način obilježavaju i u drugim gradovima u Hrvatskoj gdje djeluju francuski kulturni centri.

Voila! Mjesec frankofonije je pred nama

Na press konferenciji održanoj danas u prostorijama Francuske alijanse Rijeka, predsjednica Alijanse Irena Kregar Šegota najavila je program, a o njemu su pojedinačno govorili predstavnici partnera-udruge Livingstone, Gradske knjižnice Rijeka, Art- kina Croatia, Akademskog astronomskog društva Rijeka i belgijskog puba Brasserie ‘As’.

Izložba Roberta Doisneaua

‘Ovom manifestacijom promoviramo humanističke vrijednosti frankofonog pokreta, a takve i slične manifestacije održavaju se u nekom obliku, ne samo diljem Hrvatske već i diljem svijeta’, rekla je Šegota. Dinko Brautović iz Akademskog astronomskog društva Rijeka predstavio je program koji će se održati u sklopu Dana frankofonije unutar Astronomskog centra Rijeka, a pritom istaknuo obilježavanje ’50 godina od lansiranja ‘Asterixa’. Tonči Denis Redić iz udruge ‘Livingstone’ najavio je izložbu fotografija Roberta Doisneaua u ponedjeljak, 16. ožujka, čime i službeno počinje obilježavanje Dana frankofonije. ‘ Drago mi je da je hrvatska premijera izložbe baš na Dane frankofonije, riječ je o izuzetnoj izložbi pa je svakako dođite pogledati’. Voditeljica Alijanse Željka Rupčić najavila je i bogat glazbeni program. ‘Uistinu je riječ o šarolikom presjeku francuske glazbe’, koji kreće u Circolu gdje će se u utorak 17. ožujka održati ‘Večer francuskih skladatelja’.

Moulin Rouge u Rijeci

laurette2
Laurette de Paname

Rupčić je predstavila i centralni događaj ovogodišnjih Dana frankofonije u cijeloj Hrvatskoj, a riječ je o cabaret predstavi “Laurette de Paname” u organizaciji 5 francuskih alijansi u Hrvatskoj, a predstava će uključiti i originalne kostime Moulin Rougea. Tijekom cijeloga tjedna, Dane frankofonije pratit će i bogat filmski program, a u Art kinu Croatia moći ćete uživati u ukupno 11 projekcija. Cijela priča zaključit će se u kultnom riječkom klubu Palach, multidisciplinarnim rap& beatbox koncertom, točnije, francusko- hrvatskim spojem Yoshi i Faya Braza, te gostom večeri, Kandžijom. Program Dana frankofonije pogledajte OVDJE.

L.K.

Komentari