Znate li da psi znaju kada im lažete?

134

Svi koji imaju svoje najdraže četveronošce sigurno znaju kako oni mogu osjetiti sve naše emocije poput  sreće, tuge ili bijesa, ali novo istraživanje dokazalo je da naši četveronošci mogu još nešto prepoznati – kada lažemo.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto u Japanu došli su do takvog zaključka nakon što su proveli nekoliko istraživanja. Najlakše je ovaj fenomen objasniti na starom triku, pokaži i donesi. Proces trika sastoji se od pokazivanja lokacije nečega, poput loptice, a pas shvaćajući gdje se nalazi, otrči prema predmetu ne bi li ga našao i donio nazad.

Ovakvim testom znanstvenici su htjeli provjeriti slijede li psi samo slijepo upute, ili su se prilagodili obzirom na iskustvo laganja gospodara o tome gdje se nalazi predmet. Istraživačko pitanje glasi: ako psi ne percipiraju osobe pouzdanima, koliko će im trebati vremena da prestanu vjerovati ljudima koji pokazuju u krivom smjeru?

U istraživanju su sudjelovala 34 psa, koja su prolazila kroz tri kruga pokazivanja lokacija. Prvi krug uključivao je pokazivanje psima gdje su im u kontejneru skrivene poslastice i igračke. U drugom krugu, nakon što se pokazalo što se nalazi u kontejneru, opet su pokazali na kontejner, no ovaj put to je bio trik – kontejner je bio prazan. U trećem krugu tim je ponovno pokazao na kontejner, koji je ponovno bio ispunjen poslasticama i igračkama.

Psi koji su jedanput bili prevareni, treći put više nisu slijedili upute, već su se izgleda vladali po starom pravilu: prevari me jednom, tvoja sramota – prevari me drugi put, moja sramota.

Drugi dio istraživanja zamijenio je svoje volontere pokazivače i psi su ponovo vjerovali i oduševljeno trčali prema mjestu gdje se nalazi predmet na koji su upućeni. Iz ovog dijela istraživanja izvukao se zaključak.

Psi mogu koristiti svoje iskustvo kako bi procijenili tko je pouzdan i kome mogu vjerovati. Svoje istraživanje, znanstvenici su objavili u časopisu Animal Cognition.

 „Psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo mislili. Ovakva socijalna inteligencija selektivno se razvila tijekom njihove duge povijesti života uz ljude”, izjava je znanstvenika Takaoka.

Sljedeći put kada se budemo igrali s našim četveronošcima dobro ćemo razmisliti hoćemo li ih nekoliko puta uzastopce u šali prevariti – sada znamo da se tako igramo s njihovim povjerenjem.

Komentari