Zabok, Split, Osijek, Opatija, Pula i Dubrovnik – središta strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva

144

Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik bit će službeni centri strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj. Potvrđeno je to na službenom imenovanju 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede te zdravstva, održanog u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 500 milijuna kuna osiguranih iz EU fondova, namijenjenih za razvoj ljudskih potencijala u sektoru turizma i ugostiteljstva. Uz dosadašnje programe stipendiranja učenika ugostiteljsko-turističkih zanimanja i suradnje s poslodavcima u sektoru,  Regionalni centri kompetentnosti  kao sustav dualnog obrazovanja dodatno će osnažiti interes za zanimanja u turizmu, i ugostiteljstvu,  osigurati više prakse učenicima i olakšati ulazak u svijet rada u kojem će se posebno cijeniti inovativnost i poduzetnički pristup.

Novo doba za ljudske potencijale u turizmu
„U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom.“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli dodavši kako će Centri na ovaj način dobiti i novu opremu i smještajne kapacitete namijenjene učenicima i učiteljima.

Regionalni centri kompetentnosti za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavljaju nov i moderan pristup sustavu obrazovanja u Hrvatskoj kojeg će sačinjavati mreža šest škola koja će ujedno imati i funkciju hotela u kojima će se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja i provedbu učenja temeljenog na radu, ujedno obavljati i osposobljavanje, usavršavanje te prilagodba potrebama gospodarstva i tržišta rada. Uz formalno strukovno obrazovanje, dodatna potrebna stručna znanja i vještine bit će pružena i odraslim osobama kroz mogućnosti prekvalifikacije, dokvalifikacije te će se i na taj način osigurati kvalitetan i potreban kadar za rad u turizmu. Kroz Centre će se osigurati kvalitetni kadrovi koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada.

Komentari