[VIDEO] Vatra guta katedralu Notre Dame! Parižani u suzama svjedoče strašnom prizoru!

57
Foto/YouTube

Vatra guta katedralu Notre Dame u Parizu. Požar je na čuvenoj pariškoj crkvi, simbolu Pariza i Francuske izbio danas kasno popodne. Na snimkama je vidljivo kako iz crkve suklja gusti dim, a plameni jezici munjevito su zahvatili krov. U vatrenoj stihiji jedan se crkveni toranj srušio. Parižani u suzama i nejverici, posve nemoćni, gledaju katerdralu koja nestaje u požaru.

Na gašenju je angažirano 400 vatrogasaca, no unatoč njihovoj brzoj intervenciji požar se nekontrolirano širio te posve zahvatio krovište katedrale koji dijelom datira iz 19 stoljeća, dok je dio iz 13 stoljeća.

Bojazan da od krovišta neće ništa ostati izrazio je Andre Finot, glasnogovornik katedrale. Na žalost, njegova su se strahovanja obistinila, pojavila se snimka urušavanja zvonika i krovišta.

Katastrofalni požar izazvao je šok i tugu cijele Francuske, dogodio se upravo u vrijeme započete obnove katedrale, vrijedne 6 milijuna eura, tek što su skinute bakrene skulpture sa krova ove čuvene pariške crkve.

Vatra je navodno izbila u jednom od tornjeva, sumnja se da bi mogao biti povezan upravo s radovima na obnovi crkve. Dojavu o požaru stigla je nešto iza 18 sati, nakon čega je uslijedila evakuacija. Zasad informacija o ozlijeđenima nema. Francuski istražitelji otvorili su istragu o uzorku požara.

Kao i svi naši građani, s tugom večeras gledam kako gori dio svih nas“, objavio je na Twitteru francuski predsjednik Emmanuel Macron svladan emocijama. Parizu stižu brojne poruke potpore iz cijelog svijeta. Crkva Notre Dame uz Eiffelov toranj najveći je simbol Francuske. Vatra je zahvatila sve dijelove katedrale,  strahuje se da značajan dio neće biti spašen. Svećenici tvrde da su relikvije i umjetnine spašene.
Francuski mediji javljaju da je dio vatrogasaca unutar katedrale gdje pokušavaju obuzdati požar.   

Samo dan prije ove strašne tragedije naša dopisnica iz Pariza najavila je početak davno najavljene restauracije šesnaest bakarnih skulptura koje su skinute sa postolja na krovu slavne pariške katedrale. https://www.teklic.hr/featured/notre-dame-se-pomladuje-restauracija-ce-zavrsiti-2021/141333/

Komentari