„University Startup World Cup 2018 – USWC 2018“ – Prostec sa Sveučilišta u Zagrebu pobjednik hrvatskog dijela natjecanja

237
Prostec - pobjednički tim

Pobjednik hrvatskog dijela natjecanja „University Startup World Cup 2018 – USWC 2018“ je tim Prostec sa Sveučilišta u Zagrebu, drugo mjesto osvojio je tim ZUS sa Sveučilišta u Rijeci dok je treće mjesto osvojio tim Morpheus sa Sveučilištva u Zagrebu.

Natjecanje je održano u ponedjeljak 17. srpnja u Rijeci, a sudjelovalo je deset finalista u različitim kategorijama, s različitih hrvatskih sveučilišta: SmartStop, Morpheus, PlantPower, Sight, Prostec, Holoflake, Fiumica, ZUS, uSCOPE i DCC. Organizator ovog nacionalnog natjecanja je Lean Startup Hrvatska u suradnji sa Startup Inkubatorom Rijeka – Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Farmere rasteretili briga

Prvonagrađeni Prostec sa Sveučilišta u Zagrebu je tehnološki startup koji je razvijen s ciljem poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Farmeri se susreću s nizom problema u vođenju evidencije životinja i ekonomskog dijela poslovanja farme. Prostec čini simbiozu tehnološkog, informatičkog i ekonomskog znanja tima te iskustva i znanja farmera i donio je rješenje kako da se farmeri bez suvišnih briga posvete onome što im donosi vrijednost.

Natjecatelje je procjenjivala komisija sastavljena od pet članova: dr.sc. Miro Hegedić i Filip Stipančić iz Lean Startup Hrvatske, Jana Sertić, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, Dario Zorić, mentor Startup Inkubatora Rijeka i Ivor Bihar iz Mediatoolkita. Program natjecanja započeo je prezentacijom iskustva startupa Braille Riddles, hrvatskog predstavnika na prošlogodišnjem finalu University Startup World Cup gdje su osvojili nagradu Hightech Changemaker Award.

Pobjednik ovog nacionalnog natjecanja, tim Prostec, plasirao se u finale USWC 2018 koje će se održati od 8. do 12. listopada 2018. u Kopenhagenu.

University Startup World Cup je vodeći sveučilišni startup program i svjetsko studentsko startup natjecanje u sklopu kojeg se u Kopenhagenu okupljaju najperspektivniji mladi talenti sa sveučilišta, profesionalci iz poduzeća kao i poduzetnici. Cilj natjecanja je stvaranje mreže internacionalnih studenata u kojoj se oni mogu inspirirati, usporediti svoje ideje s drugima i pretočiti akademsko znanje u održiv visoko-rastući posao.

Finale University Startup World Cup 2018 u Danskoj

Najbolji studentski startup timovi iz cijelog svijeta okupljaju se u Kopenhagenu na tjedan dana. Ondje će razvijati i prezentirati svoje ideje, istražiti skandinavsku startup scenu, susresti se sa investitorima i na kraju, boriti se za titulu najboljeg sveučilišnog startupa na svijetu. Očekuju ih i vrijedne nagrade, pobjednika USWC 2018 očekuje prva nagrada od 25.000 dolara dok pobjednike pojedinih kategorija nagrada slijedi nagrada od 5.000 dolara. Usto, finalisti USWC 2018 imaju priliku svoje startupe predstaviti na HighTecha Summitu, jednom od vodećih HighTech sajmova u Danskoj.

Lean Startup Hrvatska osnovana je sa željom da pomogne svima koji teže biti uspješniji poduzetnici i inovatori koji žele stvarati proizvode i usluge koje će kupci željeti. Kroz svoje djelovanje želie ostaviti trag u razvoju inovativnosti, poduzetništva i poduzetničkog znanja u Hrvatskoj te doprinijeti stvaranju zdrave ekonomije, temeljene na znanju i inovativnosti. Misija LSH je stvarati kulturu održivog poduzetništva i uspješnih kompanija kroz strukturiran pristup razvoju poduzetničkih ideja i startupa, korištenjem i dijeljenjem znanja, kontakata i iskustva. Od 2013. godine, kao neformalna grupa, rade na stvaranju kulture održivih poslovnih projekata kroz organizaciju više od 30 predavanja, meetupa, radionica i natjecanja na kojima su ugostili neke od najpoznatijih ličnosti startup ekosustava, a od 2017. godini postali su službeni nacionalni partner University Startup World Cup natjecanja.

Riječki Startup inkubator – partner natjecanja

Startup Inkubator Rijeka je poduzetnička infrastruktura Grada Rijeke osnovana 2013. godine, a za razliku od već poznatih inkubatora, korisnici ovog programa ne moraju biti gospodarski subjekti. Osnovni cilj Startup inkubatora je stvaranje poticajnog okruženja za samozapošljavanje mladih kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja, podizanje radnih kompetencija za zapošljivost mladih te utjecaj na razvoj poduzetničke kulture mladih.

 

 

 

 

Komentari