Nije tajna da Ujedinjeni narodi muku muče sa zalihama hrane i ostale robe, kao ni da donacije zemalja članica nisu izdašne kao nekad. Brojne višegodišnje krize stanjile su njihove zalihe, pa tako i ona na Bliskom Istoku, zbog čega su, kako sami navode, primorani donositi teške odluke.

Jedna od takvih odluka je ukidanje pomoći sirijskim izbjeglicama u Jordanu, koji su o tome obaviješteni – SMS-om.

Pred istima je sada teža izbor: ostati u nekom od izbjegličkih kampova, koji broje na desetke i stotine tisuća ljudi (u Jordanu je trenutno oko 650 000 sirijskih izbjeglica ukupno) , povratak u ratom razorenu Siriju ili neizvejstan i opasan put prema Europi, uglavnom kroz neku od krijumčarskih ruta. Procjenjuje se da je ove godine na Mediteranu poginulo najmanje 2500 izbjeglica.

Svjetski program hrane hitno treba 236 miijuna dolara kako bi mogao nastaviti s radom do studenog. Pitanje je hoće li ih dobiti.

Obzirom na životne uvjete u spomenutim kampovima, oskudicu i nadolazeću zimu, neće biti mjesta čuđenju odluče li se novi deseci tisuća izbjeglica na put u Europu. Tim više što Jordan ni bez toga nije stabilna država, kao ni Jemen, u koji se također sklonio velik broj izbjeglih.