I Papa poziva na primanje izbjeglica

124

Papa Franjo se na današnjem Angelusu pred desecima tisuća okupljenih na Trgu sv. Petra u Vatikanu prisjetio Blažene Majke Tereze, čija se godišnjica smrti obilježila jučer, da bi se potom ponovo osvrnuo na tešku situaciju s izbjeglicama koje hrle na europske granice.

Govoreći o tragediji ljudi koji bježe pred ratom i smrću, na putu nade života, Papa je zatražio od vjernika da im se pridruže na tom putu i daju im pravu nadu. Ne da ih samo ohrabruju riječima “Hrabro, strpljivo…”, već da naprave i nešto puno konkretnije.

Pozvao je svaku katoličku župu, svaku vjersku zajednicu, manastir i samostan da otvore svoja vrata jednoj izbjegličkoj obitelji, najavivši kako će i dvije vatikanske župe učiniti isto.

Ove riječi dolaze nakon što su se nacionalistički političari poput Viktora Orbana maltene proglasili braniteljima kršćanske vjere i kulture, te najavili daljnje zatvaranje svojih granica, a neke slične komentare možemo naći i u Hrvatskoj. Bit će zanimljivo vidjeti na kakav će odjek Papine riječi naići među ovdašnjim biskupima, dio kojih se zadnjih tjedana odlučio vratiti u prošlost više desetljeća. Neke ranije papinske poruke nisu čuli.

Komentari