U Rijeci otvoren 4. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

47
4. kongres hitne medicine 2019
Zajednička fotografija - 4. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

Danas je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci svečano otvoren 4. Kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem, koji se u organizaciji  studenata i studentske udruge FOSS MedRi i suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka te Zavodom za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije od 29. do 31. ožujka održava na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Svečanost otvorenja  svojom su prisutnošću uveličali rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, zamjenica ravnatelja KBC-a prof.dr.sc. Lidija Bilić-Zulle, predsjednik Skupštine HLK  doc. dr. sc. Goran Hauser  i pomoćnik ravnatelja za kontrolu Senka Štrbo, dr. med. specijalist hitne medicine, izv. prof.dr.sc. Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Hitna medicina dinamična je struka. Trodnevni Kongres namijenjen je liječnicima, specijalizantima hitne medicine i ostalim specijalizantima, specijalistima hitne medicine i ostalim specijalistima, kao i studentima svih biomedicinskih znanosti, koji na taj način imaju priliku razmijeniti znanja, vještine, nove ideje, tehnologije koje se primjenjuju u svakodnevnoj praksi, a sve kako bi se unaprijedila kvaliteta pružanja hitne medicinske skrbi na bolničkoj  izvanbolničkoj i razini.

U obraćanju okupljenima dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Tomislav Rukavina kazao je kako mu je iznimno drago da se studentska angažiranost kontinuirano nastavlja.

Trebamo biti bolji i mi i vi koji zaslužujete najbolju moguću edukaciju. Mjesta za poboljšanje uvijek ima“, poručio je sudionicima kongresa dekan Rukavina.

Kongres se sastoji se od edukacijskog, znanstveno-stručnog i društveno-zabavnog programa. Kroz praktične radionice pruža se edukacija čija primjena seže u sva područja medicine, a namijenjena je svim studentima zdravstvenih djelatnosti i mladim liječnicima, koji će se odmah po završetku obrazovanja, susresti sa stanjima hitne medicine. Edukativne i praktične radionice koje se ove godine prikazuju jesu endotrahealna intubacija, prikaz kliničkih scenarija, defibrilacije, vaskularni pristup, fast ultrazvuk i pedijatarski BLS.

U ime Sveučilišta u Rijeci i svoje osobno rektorica prof.dr.sc. Snježana Prijić Samardžija pohvalila je organizaciju kongresa.

Vi ste naša budućnost. Kada vidim što radi Medicinski fakultet, FOSS MedRI, onda vam mogu samo čestitati. Ovdje smo da vas podržimo i kada se sami organizirate, to je najbolje jamstvo da se radi dobro. Ugodno iznenađuje  želja da sami doprinesete sustavu i preuzmete odgovornost“, poručila je rektorica Prijić Samardžija.

Predsjednica organizacijskog odbora kongresa Josipa Kajić izrazito je ponosna što se ove godine na Kongres prijavio iznimno velik broj sudionika, njih čak 240, no zbog financijskih i prostornih ograničenja, ali i zadržavanja kvalitete radionica, primili su 120 sudionika.

Osim u dvoranama Medicinskog fakulteta u Rijeci radionice će se održati i u kolima Hitne pomoći, kako bi sudionici dobili dojam hitne medicine, kazala je Jasna Kajić.

U ime primorsko goranskog župana Zlatka Komadine sudionike kongresa pozdravila je i izv. prof.dr.sc. Đulija Malatestinić, pročelnica županijskog odjela za zdravstvo te najavila kako se u cilju unapređenja hitne medicinske službe razmišlja o uspostavi hitne helikopterske službe.

Ispred KBC-a Rijeke sudionike kongresa pozdravila je prof.dr.sc. Lidija Bilić-Zulle kazavši kako nema ljepšega nego pozdraviti skup mladih ljudi zainteresiranih za hitnu medicinu koju je nazvala medicinskim portalom. Izrazila je nadu da će upravo oni biti najbolji čuvari toga medicinskog portala.

Predsjednik Skupštine HLK  i i gastroenterolog u KBC-u Rijeka doc. dr. sc. Goran Hauser kazao je kako ga često pitaju „kako je moguće da u Rijeci ima toliko specijalizanata hitne“. I zaista, iznio je podatak da u KBC-u Rijeka trenutno ima 37 specijalizanata hitne, od čega je 15 iz drugih županija. „Mi smo edukacijski centar za cijelu Hrvatsku“, kazao je doc.dr.sc. Hauser.

Komentari