U posljednja 24 sata u Hrvatskoj 96 novooboljelih, ukupno ih je 963

39
Foto/Screenshot HRT

U zadnja 24 sata imamo 96 novih bolesnika koji boluju od Covida-19, što je ukupno 963. Testirano je 7680 osoba, u posljednjih 24 sata njih 665.. Na ukupan broj testiranih 12,52 posto je pozitivno. U posljednja 72 nema novih preminulih. Na respiratoru je 34 bolesnika, od kojih je jedna na ECMO uređaju, 73 osoba se oporavilo, 6 više nego jučer. Prosječna dob pozitivnih bolesnika je 48,27 godina, prema spolu 53 posto su muškarci, 47 posto žene. U ovome trenutku u Hrvatskoj imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, u Italiji ih je 192, u Španjolskoj 175, u Švedskoj 18. Drago nam je što se zasad dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje“, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH Beroš apelirajući na građane da se i dalje drže uputa i ostanu kod kuće.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako je trenutno 21 071 osoba u samoizolaciji, od kojih je 1446 zdravstvenih djelatnika.

U zdravstvenom sustavu je 53 pozitivnih liječnika, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinskih sestara i tehničara i 5 administrativnog osoblja“ kazao je Capak.
Osvrnuo se na novi DRIVE-in sustav u Zagrebu, novi i brži načni uzimanje uzoraka iz automobila, koji znatno ubrzavaju cijeli postupak testiranja. Ovakav način testiranja preporučio je svugdje gdje je to moguće provoditi.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je kako se polako pojavljuju i pozitivna djeca, ali se kod njih radi o blažem obliku bolesti.

Na upit novinara o Imunološkom zavodu Beroš je kazao kako su, u nastojanju da povećaju broj testiranja, kontaktirali nadležne u Imunološkom zavodu.
Pitali smo ih mogu li producirati nove podloge za transport uzoraka. Nakon provjere svojih kapaciteta i mogućnosti, potvrdili su nam da to mogu“, kazao je ministar Beroš dodavši kako im je to značajno za ukupno povećanje broja testiranih. Zahvalio mi je na brzoj reakciji.

 

Komentari