Uhlir: “Grad Zagreb ne želi sudjelovati u obnovi svoga grada”

23
Foto/Screenshot N1

Zagreb se izjasnio. Gradonačelnik Bandić ne želi obnavljati grad Zagreb. Sam gradonačelnik je dao izjavu za medije da su građani sami krivi“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir gostujući u emisiji N1.

Uhlir je izjavio da Grad neće dati financijska niti materijalna sredstva.

Oni tvrde da nemaju raspoloživih stanova u koje bi se privremeno smjestili građani, a znamo da Grad ima 4.800 stanova, od toga 800 bespravno useljenih“, kazao je Uhlir koji tvrdi da Grad Zagreb nije ponudio niti jedan stan za smještaj ljudi.

Niti jedan stan nisu ponudili za smještaj građanima pogođenima potresom“, tvrdi tajnik Uhlir dodavši kako je na sastanku rečeno da nemaju raspoloživih stanova.

Vlada je pred pitanjem kako će se ponijeti, hoće li isključiti grad i upravu ili će ići u nekom drugom smjeru koji ne želim sada prejudicirati“, zaključio je Uhlir.

Zanimljivo je da se premijer Plenković u ponedjeljak sastao s zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Dogovorene su tri ključne aktivnosti za sanaciju šteta od potresa.

Prva je nastavak rada na sigurnosti i raščišćavanju stradalih objekata, druga je formiranje zajedničke skupine koja će izraditi poseban zakon koji bi regulirao situaciju nakon potresa, a treća su izvori financiranja za sanaciju šteta.

“Naravno da Grad Zagreb ima ključnu ulogu u ovome, budući da je šteta nastala u gradu Zagrebu. Isto tako općine i Grad Donja Stubica u Krapinsko-zagorskoj županiji. Isto tako i Vlada RH. Zato smo odlučili oformiti zajedničku radnu skupinu koja će iznjedriti cijeli zakonski okvir“, kazao je Plenković dodavši da postoje tri moguća izvora sredstava, jedan je Grad Zagreb, drugi je državni proračun i treći su međunarodna sredstva.

I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  u ponedjeljak je potvrdio da se sastao s predstavnicima Vlade RH.

Danas smo se sastali predstavnicima Vlade RH na čelu s premijerom Andrej Plenković. Dogovorili smo tri ključne aktivnosti za sanaciju šteta koje su razorile naš grad. Prva je nastavak radova na osiguranju rizičnih građevina radi sigurnosti građana. Druga je osnivanje zajedničke radne skupine kojoj je zadatak izrada posebnog zakona kojim će se regulirati zakonski okvir sanacije posljedica potresa. Treća je uspostavljanje izvora financiranja, bilo da se radi o gradskim, državnim ili europskim sredstvima. Posljedice ove katastrofe možemo ublažiti samo zajedničkim snagama! Ovu utakmicu ćemo dobiti, ostat će iznad vode oni koji budu imali snage, dobrote, razboritosti, strpljenja, solidarnosti i zajedništva“, objavio je na Facebooku Milan Bandić.

Danas smo se sastali predstavnicima Vlade RH na čelu s premijerom Andrej Plenković. Dogovorili smo tri ključne…

Objavljuje Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnostiPonedjeljak, 30. ožujka 2020.

.

Komentari