U Hrvatskoj potvrđena dva nova slučaja koronavirusa, u Zagrebu i Rijeci!

112

U Hrvatskoj su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu i Rijeci, priopćili su danas iz nacionalnog Stožera civilne zaštite. U Hrvatskoj ih je sada ukupno pet.

Dva nova slučaja povezana su s onima kod kojih je dosad već potvrđen virus.

Pozitivni su samo oni koji su bili duže u kontaktu s oboljelima, mogućnost infekcije, ako nije intenzivan kontakt, je manja“, objasnio je ministar Vili Beroš.

Oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt. Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog”, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.
Dodala je kako se u Hrvatskoj, za razliku od Italije koja hospitalizira samo teško oboljele, pod nadzor stavljaju svi kontakti zaraženih, što se pokazalo dobrom odlukom.

Da nismo hospitalizirali te osobe imali bi dodatni rizik da obole neke druge osobe koje su s njima bile u kontaktu. To je potvrda da te mjere moramo provoditi i dalje“, zaključio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Komentari