U hotelima se uvijek prijavljujete na hotelski Wi-Fi? Pogreška!

Lažne Wi-Fi veze u hotelima, jedan su od najlakših načina na koje hakeri mogu doći do podataka s vašeg mobilnog uređaja. Donosimo nekoliko savjeta kako to spriječiti!

919

Istraživački novinar Jeff Rossen, angažirao je stručnjaka za sigurnost da postavi lažni Wi-Fi hotspot u jednom od hotela u Cancunu u Meksiku. Kao što prenosi britanski The Sun, sve skupa izgledalo je kao službeni hotelski hotspot.

Kada su se turisti prijavili na taj lažni Wi-Fi, bez problema su ih špijunirali, a vidjeli su i što kupuju, jednako vrijedi i za pojedinosti o njihovim letovima, pa čak i bankovne podatke. Nakon što su tim turistima provalili u telefone, prijevara su im naravno i otkrili te ih upozorili da budu oprezniji u budućnosti prilikom prijave na javni Wi-Fi.

I mi donosimo nekoliko savjeta, kako izbjeći slične provale hakera:

  1. Odjavite se s javnog Wi-Fi-a svaki puta kada kupujete preko telefona. Prilikom kupnje radije upotrebljavajte mobilne podatke koji su mnogo sigurnija opcija.
  2. Odaberite opciju “zaboravite ovu mrežu” kada napustite web mjesto određenog javnog Wi-Fi-a na kojeg ste se prijavili, a sve kako biste spriječili automatsku vezu s istom sljedećom prilikom
  3. Isključite opciju automatskog povezivanja na javni Wi-Fi
  4. Provjerite je li Wi-Fi uistinu hotelski na način da prije upišete pogrešan kod za povezivanje. Ako se unatoč krivom kodu i dalje povežete s Wi-Fi-jem, to znači da se radi o prijevari

 

Komentari