Poticaj ubrzanom razvoju hrvatskih otoka: potpisano 40 ugovora vrijednih 19 milijuna kuna

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i u 2018. nastavlja sa provođenjem Programa razvoja otoka

71

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ovog je petka na otoku Hvaru na temelju Programa razvoja otoka u 2018. godini potpisala s predstavnicima općina, gradova i županija ukupno 40 ugovora vrijednih 19 milijuna kuna, prenosi Poslovni dnevnik.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja sa provođenjem Programa razvoja otoka. Na ovaj način daje snažnu potporu malim kapitalnim projektima sa ciljem unapređenja kvalitete života na otocima, ali i smanjenja regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na teritoriju Republike Hrvatske. Spomenuti program obuhvaća sve naseljene otoke na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, navodi ministarstvo na  svojoj internetskoj stranici.

Na temelju odobrenih financijskih sredstava iz državnog proračuna, ministarstvo financira projekte koji su vezani uz promet, komunalnu i društvenu infrastrukturu, socijalnu skrb i gospodarstvo, a financirati će se i kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionirati otočni javni cestovni prijevoz i opskrba kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama. Osim toga, u tijeku je i realizacija hvalevrijednog projekta ‘Hrvatski otočni proizvod’.

Prilikom svečanog potpisivanja ugovora na Hvaru, ministrica Žalac, istaknula je: “Neke od novih mjera koje će zakon definirati su: novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu ‘pametnih otoka’, proširivanje uporabne funkcije otočne iskaznice kroz uspostavu novog informatičkog sustava kao sistemske evidencije otočnih prava i mjera te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke“.

Komentari