Ljubitelji čokolade rado bi željeli da ona nije samo njihova omiljena poslastica, već i lijek, tako da je mogu jesti bez grižnje savjesti. Istina jest da tamna čokolade, s udjelom kakaa preko 50 posto, ima svoje ljekovite strane. No često joj se pripisuje i više nego što je istinito.
Pojavila se vijest o znanstvenom istraživanju koje je ukazalo na to da konzumacija tamne čokolade poboljšava ljudski vid. Pretpostavka je bila da antioksidans flavonoid koji se nalazi u čokoladi ima pozitivna svojstva koja utječu na poboljšanje našeg vida i to nekoliko sati nakon konzumacije. No različite su studije dale različite rezultate, stoga je provedeno još jedno istraživanje koje bi dalo jasnije rezultate.
Ispitivanje se provodilo na 22 ljudi u dobi od 20 do 60 godina. Raspoređeni u dvije skupine ispitanici su svaki dan jeli 20 grama tamne čokolade koja sadrži oko 400 miligrama flavanola, odnosno komad mliječne čokolade od 7,5 grama koji sadrži oko 5 mg flavanola. Nakon dva tjedna bili su podvrgnuti ponovnom testiranju vida.
Pokazalo se da pomaka nije bilo. No dr. Gareth Lema, kirurg specijaliziran za zahvate na mrežnici, napominje da se radi o kratkom vremenu redovitog uzimanja čokolade. Nakon duljeg vremena vjerojatniji su pomaci u kvaliteti vida.
Šuška se i o dobrom utjecaju čokolade na mršavljenje. Pojavile su se priče o dijeti koja uključuje uzimanje kockice čokolade ujutro. No ima li istine u tome? Kako bi odgovorili na to pitanje medicinski su znanstvenici proveli istraživanje i na tu temu.
Istraživanje je uključivalo dvije skupine. U prvoj su bili ljudi koji su ograničili unos kalorija dnevno na između 1500 i 1800, dok su u drugoj skupini učinili isto, samo još uz unos tamne čokolade, do 180 kalorija.
Rezultati su pokazali da nema prevelike razlike u mršavljenju između ljudi različitih skupina. U roku od 4 tjedna svi su izgubili u prosjeku podjednako, oko 5 kilograma.
Međutim, provedena je i studija BBC-a koja je pokazala da su ljudi koji svaki dan konzumiraju tamnu čokoladu u malim količinama, do 50 grama dnevno, mršaviji od onih koji je jedu povremeno.
Pojavila se još jedna zanimljiva teorija o dobrobiti čokolade, i to na kašalj. Teorija je razveselila one koji bi rado zamijenili čajeve i limun s tom finom poslasticom. Da bi se provjerila tvrdnja, provedeno je istraživanje u Velikoj Britaniji.
U prvoj su skupini ispitanici koji boluju od kroničnog kašlja uzimali lijek koji sadrži kakao, a ljudi u drugoj skupini konzumirali su sirup protiv kašlja. Rezultati su zadivili te obradovali mnoge: kakao zaista pomaže u ublažavanju kašlja zbog teobromina, sastojka koji sadrži u sebi, a koji je učinkovitiji od kodeina, sastojka koji se nalazi u većini lijekova protiv kašlja.
Komentari