PBZ brzo riješio slučaj hakiranja kartice, a novac vraćen – korisnici se pozivaju na oprez

60

Iz Privredne banke Zagreb obavijestili su korisnike o prevarama koje kruže po internetu i pozivaju na oprez, posebice kad se radi o kupovini preko interneta.

Pojavile su se razne lažne nagradne igre koje zahtijevaju od ljudi podatke o njihovim kreditnim karticama. Važno je dobro provjeriti stranice odakle dolaze poruke, kao i stranice preko kojih obavljate kupovinu.

Zato je bolje za online kupovinu koristiti PayPal račun, kao što je učinila 29-godišnja Splićanka, no kojoj je usprkos tome s računa skinuto 15 tisuća kuna. U PBZ-u su joj rekli da je do toga vjerojatno došlo ako joj je netko kamerom skenirao pin kad je uzimala novac s bankomata. Stoga je najsigurnije pokriti rukom tipkovnicu na bankomatu tijekom unošenja pina.

Za vlastitu sigurnost dobro je i koristiti bankomate na javnim mjestima te provjeravati stanje svojih računa ili uključiti opciju SMS obavijesti koje će vam pristići kad je skinut novac s računa. Ako primijetite nepoznate isplate, hitno kontaktirati PBZ.

Tako je učinila i Splićanka, a Banka joj je odmah blokirala karticu te joj je ubrzo novac vraćen na račun, zbog čega je uputila riječi hvale za PBZ.

Iz PBZ-a napominju da kontinuirano unapređuju razinu sigurnosti. Imaju organiziranu službu za nadzor i praćenje kartičnih transakcija 24 sata dnevno, 365 dana u godini s ciljem što ranijeg otkrivanja potencijalno sumnjivih transakcija te sprječavanja mogućih posljedica, prenosi Slobodna Dalmacija.

 

Komentari