Strah među znanstvenicima – nešto se čudno dešava s morem

Promjene koje su evidentne, nalaze se u raznim dijelovima oceana, svugdje u svijetu

301

Svi smo svjesni klimatskih promjena koje sve nepogodnije djeluju na sva živa bića pa i nas same. Novija istraživanja oceana na pažljivo izmjerenim kompjuterskim modelima virtualnih oceana dokazala su ubrzano otapanje leda, koje onda povećava razinu mora. Ali to nije sve, otkrila se i zapanjujuća, gotovo čudna činjenica – morsko dno se deformiralo.

Delft sveučilište u Nizozemskoj objavilo je istraživanje koje dokazuje da se morsko dno toliko deformiralo, da su sva novija mjerenja razina mora upravo potpuno pogrešna!

Razina mora mjeri se satelitima, ali oni nisu u mogućnosti mjeriti i promjene na morskom dnu. Kada se uzme u obzir veliki volumen vode, dolazi se do zaključka kako su zapisi sa satelita pogriješili za čak 8 posto povećanja.

Uz otapanje ledenjaka na morsko dno utječe i količina morske soli u morima te istezanje vode zbog promjene topline. Važno je napomenuti kako se nerijetko mijenja i balans raspodjele vodenih masa. Negdje je zbog takvih razlika, razina morskog dna potpuno modificirana, što upućuje na veću pogrešku mjerenja razine mora.

Komentari