Što je više ekološki: umjetno ili pravo božićno drvce?

Evo što o ovoj temi kažu stručnjaci…

418

Ukrašeno božićno drvce u prazničnom prosincu gotovo je nezamjenjiv dodatak svakog doma. No nerijetko se nađemo u dilemi, izabrati ono pravo, netom posječeno, ili njegovu umjetnu verziju. Evo što o izboru božićnog drvca kažu ekolozi…

Kada je riječ o plastičnom drvcu, stručnjaci ističu kako bi glede na sve veće probleme s plastikom i mikroplastikom koja dolazi preko prehrambenog lanca trebali dobro razmisliti o njezinoj zamjeni sa biološki razgradivim materijalima. Plastična drvca su naime, nastala u tvornicama na drugom kraju svijeta, no na kraju njihovog životnog vijeka, nije ih moguće reciklirati.

S druge pak strane, prednost umjetnog drvca je naravno, izbjegavanje sječe pravog. Međutim, još uvijek postoji namjenski uzgoj božićnih drvaca. To je nešto što nije toliko sporno. No opet, parcele za uzgoj bilo bi bolje namijeniti prirodnoj šumi.

Prema mišljenju ekologa, idealno božićno drvce je ono za višestruku upotrebu, no isto bi trebalo biti izrađeno iz biološki razgradivih materijala. Na žalost, takva su drvca danas još uvijek gotovo nedostupna za kupnju. Stoga ekolozi kao neke od alternativa predlažu sječu i ukrašavanje samo vrha jelke, a odlična je ideja ukoliko vam uvjeti to dozvoljavaju i kupnja živog bora u tegli kojeg možete upotrijebiti i iduće godine, ili se pak možete odlučiti za neko od manje konvencionalnih, ali originalnih rješenja koje cijele godine može rasti i ukrašavati vaš stan, poput malog drva limuna. Ima li ono već i plodove, možda ćete ovog Božića imati i jedinstvene božićne ukrase!

 

 

Komentari