Somalija će omogućiti dječji brak nakon prvog menstrualnog ciklusa djevojčica

843

Somalija planira donijeti zakon kojim se djevojkama omogućava udaja nakon sazrijevanja spolnih organa, a Ujedinjeni narodi protive se zakonodavcima. Statistika pokazuje da se oko 21% mladih žena u svijetu vjenčalo prije nego što je napunilo 18 godina. Oko dvanaest milijuna djevojčica godišnje vjenčalo se prije svog osamnaestog rođendana. Danas se 650 milijuna svih udanih žena zapravo vjenčalo kao djeca.

Dječji brakovi krše ljudska prava, ali zemlje su daleko od uklanjanja ove štetne prakse do 2030. Broj dječjih brakova bilježi pad, ali ta “tradicija” još uvijek postoji. Somalija dopušta ove brakove, a zemlja planira stvoriti novo zakonodavstvo.

U Somaliji se više od 45% mladih žena i djevojaka vjenčalo ili živjelo s partnerom prije 18. godine u razdoblju između 2014. i 2015. Zemlja pokušava promijeniti tu praksu. Vlasti u Somaliji planiraju stvoriti novi zakon koji muškarcu omogućava da se oženi djevojčicom nakon što joj “spolni organi sazriju”. Na taj način obitelji mogu prisiliti svoje kćeri da se udaju. Svijet je šokiran ovim vijestima nakon uvođenja zakona o zločinima povezanim sa seksualnim odnosima. Ovaj prijedlog zakona može zamijeniti Zakon o seksualnim prijestupima odobren 2018. godine. Glavni fokus ovog zakona bilo je rodno zasnovano nasilje poput silovanja, sklapanja braka i trgovine ljudima. Zakonom iz 2018. zaštićena su djeca, osobe s invaliditetom i interno raseljene osobe. Somalijska policija upoznata je sa svojim dužnostima. Isto se odnosi na istražitelje i tužitelje.

Ari Gaitanis, glasnogovornik UN-a u Somaliji, kritizirao je novi zakon, objasnivši da će to uništititi sve djevojčice koje su prisiljene na brak. “Ovaj prijedlog novog zakona, Zakona o zločinima povezanim sa seksualnim odnosima, duboko je manjkav i ozbiljno krši međunarodne standarde,” rekao je Gaitanis u izjavi. “Izvorni zakon o seksualnim prijestupima, koji UN i mnogi drugi traže da se ponovno uvede, sveobuhvatan je zakon koji je više u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima.” Pramila Patten, posebna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u sukobu, kritizirala je prijedlog zakona, dodajući da je to zastoj u borbi protiv dječjih prava.

UN-ova šefica za ljudska prava Michelle Bachelet upozorila je da nacrt zakona šalje pogrešnu poruku drugim državama u regiji. Svijet je saznao za novi prijedlog zakona neposredno prije proslave Međunarodnog dana mladih 12. kolovoza. Postoji internetska peticija, a i ljudi u Somaliji je odobravaju. Podržava ih i Ilwad Elman s mirovnim centrom Elman sa sjedištem u Mogadishuu. “Ne želim vidjeti somalijske dužnosnike koji sudjeluju u tome. To znači da im pokušavate ukrasti djetinjstvo ODMAH s računom za snošaj koji legalizira dječji brak”, tweetao je Elman, misleći na proslave Međunarodnog dana mladih.

Novi zakon uveden je u vremenima kada su žene i djevojke zabrinute za svoje zdravlje i pandemiju. Ograničenja putovanja i naredbe za boravak kod kuće izazvale su porast nasilja. Broj slučajeva sakaćenja ženskih spolnih organa i drugih nasilnih djela raste. Izvještaj Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo iz srpnja otkriva da je 70% od 300 pružatelja usluga primijetilo dramatičan porast slučajeva rodno uvjetovanog nasilja.

Šestomjesečna karantena može dovesti do 31 milijun dodatnih slučajeva nasilnih djela i još 15 milijuna za svaka tri mjeseca karantene. Pad ekonomije uništio je cijele obitelji, a roditelji prisiljavaju kćeri da se udaju mlade. Zamjenik predsjednika parlamenta Abduweli Mudey kaže da svaki zastupnik ima drugačije mišljenje o zakonu. Oni žele usvojiti novi zakon nakon dugotrajne rasprave. “Želimo biti sigurni da je u skladu s islamskim zakonom i tradicijom”, rekao je Mudey.

Ben Fender, britanski veleposlanik u Somaliji zabrinut je zbog situacije u Somaliji. Proziva somalijske vlasti da preispitaju svoje postupke. “Veliki trenutak za zastupnike da odluče o budućim vrijednostima Somalije”, napisao je Fender u svojoj izjavi.

Izvor: Reuters

Komentari