Radnici Amazona u strahu za zdravlje idu u štrajk

15

Zbog nedostatka brige za sigurnost radnika i zdravlje na radnom mjestu, radnici Amazona u skladištu New Yorka kreću u štrajk. Jednom zaposleniku Amazona u skladištu u Queensu potvrđen je pozitivan test na koronavirus. Skladište u Queensu nakon ovog događaja odmah je zatvoreno, a djelatnici Amazona na Staten Islandu traže dezinfekciju i zatvaranje skladišta na dva tjedna. Uz to, radnici u trajanju tog perioda zahtijevaju plaćeni spomenuti period.

Pomoćnik menadžera i organizator štrajka Chris Smalls radi u Amazonu u New Yorku pet godina u tri zgrade i postavlja pitanje: „Što čekamo? Da netko umre?“. Pri tome ističe da su njegovi kolege počeli obolijevati od koronavirusa nakon povratka menadžera iz Seattlea i Washingtona, gdje se nalazi žarište epidemije koronavirusa u SAD-u.

U svoje ime i u ime drugih zaposlenika Amazona, Chris Smalls ističe: „Kompanija nije transparentna po pitanju broja djelatnika u Staten Islandu koji su pozitivni na COVID-19 i poduzeli su premalo sigurnosnih mjera te dozvoljavaju svima da rade dok čekaju rezultate testiranja. Svi trebaju snositi odgovornost pa čak i Jeff Bezos. Sve naše zgrade i skladišta diljem svijeta trebaju se zatvoriti. Mi smo plodno tlo za koronavirus.“ 

Radnica u skladištu Amazona, Rina Cummings upozorava na režim rada i posljedične opasnosti: „Radimo duge i napučene smjene u epicentru globalne pandemije, a Amazon nije uspio pružiti nam osnovne mjere sigurnosti. Izlazimo na ulicu prosvjedovati protiv našeg dolaska na posao u toksično radno okruženje čime potencijalno dodatno širimo virus te protiv toga da ne dobivamo plaće za vrijeme ekonomske krize.“

U njujorškom centru Amazona oko 100 zaposlenika u ponedjeljak u podne planira započeti štrajk tvrdeći da uprava ne reagira na pitanja sigurnosti. Zaposlenici Amazona svoju priču o radnim uvjetima podijelili su i na društvenim mrežama te organizirali detalje za prekid rada. Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da je smrtnost od koronavirusa u nedjelju dosegla 965 slučajeva više nego dan radnije.

Izvor: Bloomberg

Komentari