Predstavljen studentski broj Medicina Fluminesis – Iskorak u popularizaciji studentske znanosti

87

U tjednu Dana medicinskog fakulteta, u ponedjeljak 10. prosinca, u vijećnici Medicinskog fakulteta sveučilišta u Rijeci, održana je promocija časopisa Medicina Fluminensis, prvog tematskog broja posvećenog prvoautorskim studentskim radovima. U ovom tematskom broju objavljeno je 15 znanstvenih članaka, uključujući in extenso članke odabranih najboljih izlaganja sa znanstvenih skupova u organizaciji studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, potom članci odabrani na radionici „Kako napisati dobar prikaz slučaja?“ te članci koji su pristigli po objavljenom pozivu za tematski broj.

Medicina Fluminensis je promotor i prozor u svijet znanosti i znanstvenog rada od najranijih studentskih dana studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i ostalih fakulteta biomedicinskih znanosti.

Glavni i odgovorni urednik prof. dr. sc. Saša Ostojić

Medicina Fluminesis kao glasilo Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci ima izuzetnu tradiciju,  jer smo gotovo pred 55. obljetnicom koju ćemo obilježiti slijedeće godine. Ako se osvrnemo na razvojni slijed u zadnjih 11 godina, od kada smo preuzeli uredništvo  i krenuli razvijati časopis, s ondašnjeg 68. mjesta danas smo na 7. mjestu portala Hrčak Ministarstva znanosti i obrazovanja.  Nalazimo se unutar 5 posto najboljih, najposjećenijih i najvidljivijih hrvatskih znanstveno-stručnih časopisa i što je jako važno, dostupnih javnosti uslijed čega je u tih 11 godina zabilježeno preko 1.200. 000 preuzimanja članaka. Što znači da je časopis Medicina Fluminensis aktivan  i zanimljiv, praćen u široj zajednici, ali i onoj koja je prvenstveno orijentirana našem kraju. Pisan je na našem je jeziku te afirmativno i dostupno donosi najnovije spoznaje iz znanosti i struke.
Godine 2017. zahvaljujući našoj redakciji osnovana je Studentska sekcija,  a zajedno sa studentima napravili iskorak u popularizaciji studentske znanosti. Stoga danas ponosno predstavljamo rezultate zajedničkog rada, u što su uključeni i brojni studentski kongresi , u čemu je naš Fakultet najaktivniji na Sveučilištu. Izabrali smo najbolje radove i publicirali njih 15 kao redovan, ali istovremeno i poseban broj s obzirom da je temeljen isključivo na znanstvenim člancima naših studenata. Ovo izdanje je veliki poticaj za studente, otvara se cijela paleta mogućnosti koje će zasigurno doprinijeti tome da studenti shvate da je znanost prirodno određenje, način života, a ne samo sredstvo napredovanja. Što ranije studenti to shvate, to će ranije početi disciplinirano, organizirano i kritički promišljati o znanosti, pa i o usvajanju  znanja u svakodnevnoj nastavi.  Ali isto tako danas sutra i dati svoj doprinos ukupnom svjetskom znanju. Jednom riječju, učinili smo veliki mali korak i za Medicinu Fluminensis i za Medicinski fakultet u Rijeci“,
kazao je glavni i odgovorni urednik,  prof.dr. sc. Saša Ostojić na današnjoj promociji studentskog broja časopisa Medicina Fluminensis.

Glavni i odgovorni urednik prof. dr. sc. Saša Ostojić i izvršna urednica doc. dr. sc. Nina Pereza osnovali su 2017. godine Studentsku sekciju Medicine Fluminensis, čiji je temeljni cilj promicanje i pružanje potpore studentskoj znanstvenoj aktivnosti. Svi ciljevi Studentske sekcije zasnivaju se i provode na temelju timskog rada Uredništva, dva studentska predstavnika u Uredničkom odboru i studenata uključenih u znanstveni program Medicinskog fakulteta u Rijeci. Trenutne studentske predstavnice su Maja Ploh i Maja Mrak.

Izvršna urednica doc. dr. sc. Nina Pereza

Ovo je prvi puta u Hrvatskoj da jedan znanstveni časopis u svom redovnom izdanju daje cjelokupan prostor studentima i njihovim prvoautorskim znanstvenim člancima na što smo iznimno ponosni. Medicina Fluminensis je časopis  koji podupire studentsku znanstvenu aktivnost  na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Tijekom godine dana sustavno smo pratili studente  na svim njihovim kongresima, ali i održavali radionice putem kojih su također nastajali znanstveni članci. U ?? radu sa studentima na cjelovit  način promoviramo i unapređujemo studentsku znanstvenu aktivnost“, kazala je doc.dr. sc. Nina Pereza.

Dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina čestitao je na ustrajnosti mentorima i studentima na njihovoj znanstvenoj znatiželji i stvaralaštvu te izrazio nadu da će ovaj broj časopisa biti tek prvi u nizu, a već iduće godine odaziv studenata znatno veći.

Uz svečanu promociju ovog broja Medicine Fluminensis u sklopu Dana Medicinskog fakluteta  održat će se i prvi „Znanstveni koktel“   https://www.facebook.com/events/669319270128667/ ) s ciljem kreativnog i konstruktivnog druženja studenata i znanstvenika, ali i  daljnjeg razvoja studentske znanstvene aktivnosti. Naime, po prvi puta na Medicinskom fakultetu i Sveučilištu u Rijeci, a ujedno i u Hrvatskoj, znanstveno-stručni časopis Medicina Fluminensis i Znanstveni odbor svih studenata Medicinskog fakulteta organiziraju neformalni event popularizacije studentske znanosti pod nazivom “Znanstveni koktel”. Prvi „Znanstveni koktel“ održat će se 14. prosinca ove godine s početkom u 22 sata, u podzemnom tunelu TunelRi, s ciljem predstavljanja novog oblika komunikacije u svijetu studentske znanosti. Nakon kratkog zabavnog programa, nastavlja se druženje studenata, znanstvenika i svih zainteresiranih posjetitelja uz glazbeni program 80-ih, pod vodstvom DJ-a, profesora Saše Ostojića.

 

Komentari