Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci – Odana počast darivateljima tijela na Gradskom groblju Drenova

78

Danas je, u sklopu Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, organiziran posjet spomeniku darivatelja tijela, onima koji su svoje tijelo, nesebično, nakon smrti odlučili donirati Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta za potrebe edukacije studenata i liječnika, u ime razvoja medicinske znanosti. Projekt je krenuo 2016. godine, izgradnjom spomenika na Gradskom groblju Drenova, a nositelji projekta od samog početka, uz Medicinski fakultet, su Grad Rijeka i Komunalno društvo Kozala. Do danas je na listi preko 169 donora, uglavnom s riječkog područja i dolaze iz različitih socijalnih i društvenih sredina, ali nisu socijalni slučajevi kako se to ponekad zaključuje.

Na početku ceremonije odavanja počasti donorima tijela u ime dekana Medicinskog fakulteta prisutnima se obratila prodekanica za nastavu Ivana Marić, navodeći koliko je Fakultetu od samog početka ovaj projekt bio izuzetno važan, a sve za dobrobit edukacije studenata i specijalizanata te još jednom zahvalila na partnerstvu Gradu Rijeci i Komunalnom društvu Kozala.

Prof.dr.sc. Romana Jerković, predstojnica Zavoda za anatomiju, zahvalila je svim donorima na velikodušnosti, jer su svojim činom darivanja tijela Zavodu za anatomiju riječkog Medicinskog fakulteta za života i poshumno podržali razvoj znanosti i medicinske struke. Zahvalila je i članovima njihovih obitelji, od kojih su neki prisustvovali današnjoj ceremoniji, na razumijevanju i potpori koju su im pružili pri donošenju plemenite odluke.  „Naši studenti, osim putem atlasa i knjiga, anatomiju uče na humanom materijalu, kadaveru, i zato nam je od izuzetne važnosti ljudsko tijelo na kojem mogu stjecati znanja i praksa, što su nam upravo naši donori svojom nesebičnom odlukom omogućili“, zaključila je prof. dr. Jerković.

Dr. Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb obratila se prisutnima rekavši kako je od samog početka angažirana na ovome projektu koji je nastao i zahvaljujući Gradu Rijeci. Razvoj medicinske struke i znanosti za boljitak cijele zajednice, osnovna je ideja ovog projekta koji je Grad prepoznao i pomagao od prvoga trenutka. Navela je kako ima i osobni pristup današnjem posjetu spomeniku, jer je jedan od darivatelja tijela njen prijatelj iz mladosti. „Darivatelji tijela svojim nas postupcima uče kako mrtvi uče žive“, zaključila je pročelnica Mušković.  Pater Ivan Dominik Iličić održao je molitvu za sve donore i okupljene.

Izgradnjom ovog spomenika kojim se Zavod za anatomiju i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci žele zahvaliti donorima tijela, jedinstven je po tome što se na njemu nalaze imena dosadašnjih donora čije je tijelo posthumno poslužilo edukaciji studenata i liječnika te doprinijelo razvoju medicine  i znanosti. Ujedno predstavlja mjesto gdje njihovi članovi obitelji i najbliži mogu doći i donijeti cvijeće i zapaliti svijeću.

Komentari