Novi prijedlog: Ambalaža bi trebala otkrivati štetnost proizvoda!

Namirnice s velikim udjelom šećera, soli ili masti, trebale bi biti označene po jedinstvenoj ljestvici boja semafora!

102

Namirnice s velikim udjelom šećera, soli ili masti, prema novom prijedlogu, trebale bi biti označene po jedinstvenoj ljestvici boja semafora. Zanimljivo je kako je ovaj prijedlog pripremila grupa međunarodnih prehrambenih poduzeća, no do sada su se mnogobrojni proizvođači protivili navedenome zbog primjerice odvraćajućeg učinka crvene boje.

Ovu su inicijativu Mondelez, Coca-Cola, Mars, Nestle, Pepsi i Unilever pripremili po uzoru na Veliku Britaniju gdje moraju namirnice s visokim udjelom šećera, soli ili masti biti označeni crvenim znakom upozorenja. Predlažu jedinstvenu ljestvicu za cijelu EU, čime bi prema objašnjenju Mondeleza „potrošačima pomogli na prvi pogled prepoznati zdrav izbor“. Manje štetne namirnice bile bi označene žutom bojom, dok bi zdrave namirnice pak bile zelene.

Potrošačke organizacije su se na ovaj prijedlog odazvale sa brojnim kritikama. Pojedine organizacije zamjerile su nejednakost europskog sistema u odnosu na britanski sistem. Tako su primjerice, u Velikoj Britaniji Nestleove žitarice označene crvenim znakom, dok su u po europskom sistemu označene sa žutom bojom. Slično vrijedi i za Nutellu.

Dok u Mondelezu tvrde kako se njihov sistem temelji na manjim porcijama što bi omogućilo da se neke crvene oznake promjene u žute, čime bi potaknuli i proizvođače da smanje preporučene porcije, Foodwatch navedeni argument ne prihvaća jer su mišljenja kako potrošači neće samo tako prihvaiti smanjenje količina namirnica koje konzumiraju.

 

Komentari