Ministar uprave Ivan Malenica predstavio “e-Propusnicu”

Uslugom e-Propusnica smanjuje se mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica

89
Foto/Screenshot HRT

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je danas uslugu “e-Propusnica“, u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Kako bi rasteretili Stožer te ubrzali sami proces, Ministarstvo uprave je odmah po donošenju te Odluke iniciralo, u suradnji s nadležnim resorima, izradu digitalnog rješenja za e-Propusnice“, kazao je ministar.

Građanima su se dosada izdavale fizičke propusnice za sva potrebna putovanja.
Uslugom e-Propusnica provjerit će se i sve prethodno izdane propusnice, posebno za one osobe kojima je naknadno određena mjera samoizolacije. Malenica je apelirao na odgovornost te upozorio da se zlouporabom izdavanja propusnica dovode u opasnost svi građani.
Nove e-Propusnice moći će se isprintati ili očitati s mobitela putem QR koda.

Ministar Malenica najavio je da će se od danas, kada starta ova usluga, kroz sustav e-Građani moći zatražiti i izdati digitalna propusnica, a sustav će provjeravati valjanost svih podataka koji podnositelj zahtjeva navede.

Osnovni cilj ovoga sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica“, poručio je Malenica.

Sustav e-propusnice dostupan je na adresi: e-propusnica.gov.hr, a u sustav se prijavljuje korištenjem usluge e-Građani i NIAS-a, odnosno Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava, i to korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani ili m-Tokena ili e-Passa, korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica – token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, Fininog certifikata ili elektroničke osobne iskaznice.

Građani će i dalje moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva.

Vodili smo računa i o građanima koji nemaju tu mogućnost. Oni će i dalje moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem e-mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite. Samo što će postupanje temeljem tih zahtjeva biti usmjereno i kontrolirano putem ove usluge“, pojasnio je ministar Malenica.

Komentari