Masakar motornom pilom na plažama Sablićevo i Glavanovo

210
pećine
Izvor: Vedran Vivoda FB

Popularne riječke plaže Glavanovo i Sablićevo na Pećinama doživjele su tužnu preobrazbu. Naime, plažu je krasilo zdravo zelenilo koje je nemilosrdno uklonjeno sa spomenutih plaža te na istom mjestu nekontrolirano zapaljeno. O svemu se na društvenim mrežama oglasio gradski vijećnik Vedran Vivoda.

“Tuga i žalost. Drugih riječi nemam.

Tuga me hvat kada vidim koliko bolikurčine vlada u tim ljudima koji bi trebali voditi ovaj naš predivni grad, od gradonačelnika na niže. Posebice se to odnosi na ljude koje vode gradske tvrtke poput Čistoće, Autotroleja, ViK-a i Rijeka Plusa, kao da oni ne žive u ovom gradu, ne voze se po istim cestama, ne voze se istim autobusima, ne bacaju otpad u iste kante, ne piju vodu iz istih špina ili im djeca ne idu u iste škole i vrtiće kao nama ostalima.
Klasičan primjer bolikurčine i nemara prema vlastitom gradu mogli smo doživjeti ovaj tjedan.

Umjesto da kultiviramo i iskoristimo ono malo zelenila što imamo, mi uzmemo motornu pilu i porežemo sve što je ikada igdje raslo

Novi masakar motornom pilom desio se na našim plažama na Pećinama, Sablićevo i Glavanovo. Očito je novi moto gradskih službi: Zašto čistiti oko stabla ako ga mogu prepiliti.
Grad/Čistoća ili netko treći iz gradskih službi je po tko zna koji put pod izlikom sigurnosti građana i da se novaca za kultivaciju nema odlučio počiniti nemjerljivu biološku, estetsku, a s time i ekonomsku i turističku štetu prema svome gradu i građanima. Sa svojim postupkom ne samo da su počinili ekocid, već su u budućnosti ugrozili i same građane i to pod idejom da zapravo čine dobra djela čišćenja tla i osiguranja ljudi od padanja stabala na glavu. Svako s dva razreda osnovne škole zna da na ovakvim padinama upravo korijenje tih stabla i ono što iz njih raste drži tlo na okupu, tj. čini ga antierozivnim. Ali zašto slušati biologe (koji su svojedobno i na tim lokalitetima popisivali vrste) i geologe kada pored sebe imamo motornu pilu.

Ali farsi naravno tu nije kraj

Sva ta zdrava stabla spalila su se na plaži, jer zašto ne (vjerojatno bez ikakve dozvole jer vatrogasaca nije bilo). A onda su radnici u 16 sati otišli i ostavili bez nadzora da drvo dogorijeva, na ovoj buri, svega 50 metra od prvih kuća.
Što reći na sve ovo, nego tuga i žalost”, poručio je Vedran Vivoda na društvenim mrežama.
pećine
Izvor: Vedran Vivoda FB
Snimka zaslona 2023-01-28 131911
Izvor: Screenshot FB

 

Komentari