Maratonskom misom štite armensku obitelj od deportacije! Nizozemski svećenici pet se tjedana izmjenjuju za oltarom…

70

Nevjerojatno sretna i zahvalna svim dobrovoljcima“, napisala je na nizozemskom 21-godišnja Armenka Hayarpi Tamrazyan na svome Twiter profilu.

Odlučan pomoći obitelji koja je pobjegla iz Armenije i zaštiti ih od deportacije, jedan se nizozemski pastor u crkvi Bethel u Haagu prije pet tjedana odlučio na služenje maratonske mise koja i dalje traje.

Obitelj 15-godišnje Hayarpi Tamrazyan pobjegla iz Armenije, kako tvrde, od političkog progona. Stigli su u Nizozemsku, gdje su zatražili azil.

Protestantska crkva u koju se obitelj Tamrazyan sklonila iskoristila je nizozemski zakon koji policiji ne dozvoljava postupanje u vjerskim objektima za trajanja liturgije, odnosno vjerske službe. Tako od kraja listopada traje misa koja zaprječuje policiju da uđe u crkvu i odvede migrante iz Armenije.

Obitelj Tamrazyan, otac Sasun, majka Anousche i djeca, Hayarpi (21), Warduhi (19) i  Seyran (14) napustili su Armeniju, javlja The New York Times, prije gotovo devet godina, nakon što je Sasun bio izložen prijetnjama smrću zbog političkog djelovanja.

S početka im je nizozemski sud odobrio azil, ali je nizozemska vlada tu odluku odbila. Nije prošla niti njihova prijava za “pomilovanje djece”, što znači da se obitelji s djecom, koje u zemlji žive više od pet godina, odobrava da u njoj ostanu legalno. Nizozemska vlada je od 2013. do danas odobrila tek sto od ukupno 1360 “dječjih pomilovanja”.

Tamrazyani su tako odlučili spas potražiti u crkvi. Prvo su se smjestili u crkvi u Katwijku, gradu u kojem su živjeli. Budući da ta crkva više nije imala sredstava za nastavak služenja mise bez prekida, utočište im je ponudila crkva Bethel.

To se uklapa u otvorenost i gostoljubivost crkve, koja je namijenjena ranjivim ljudima. Činimo ono što uvijek činimo: crkvenu službu, ali kontinuirano – kao što je potreba da nas se podrži kontinuirana“, priopćila je crkve kada je krenula njihova akcija spašavanja obitelji Tamrazyan 26. listopada.

Usto, poručili su da im je namjera “stvoriti prostor i vrijeme za zajedničku potragu za izlazom iz ove dileme” uz suradnju s “odgovornim političarima” kako bi se Tamrazyanima pronašao trajni dom.

S početka su se liturgija održavale bez prestanka, u smjenama. U međuvremenu se više od 450 svećenika iz cijele Nizozemske dobrovoljno priključilo služenju 24-satnih misa.

Kopirao sam liturgije posljednjih 10 godina u jedan veliki dokument i jednostavno smo pjevali i molili kroz to, dok nisu pronađeni drugi pastori koji su preuzeli“, objasnio je Axel Wicke, pastor iz crkve u Haagu. Protestantska crkva u Nizozemskoj pozvala je ljude da posjete crkvu i doniraju novac i hranu za ovu migrantsku obitelj.

Komentari