“Mala laž” iz pizzerije koja je južnu Australiju bacila u lockdown

18

Dužnosnici Južne Australije rekli su u petak da je “mala laž” dovela do najoštrijeg lockdowna 6 milijuna ljudi. Ispitanici za kontakt u početku su vjerovali da je “čovjek zaražen vrlo zaraznim virusom s puno kraćim razdobljem inkubacije.”

Zaštitar u karantenskom hotelu, koji je honorarno radio u pizzeriji Pizza Bar Woodville u glavnom gradu države Adelaide, zaražen je koronavirusom putem povratnika iz Velike Britanije. Zarazio se i drugi radnik, u drugom karantenskom hotelu u gradu. Vlasti su priopćile da je muškarac kontaktnim tragačima rekao da je samo kupio pizzu iz istog bara, a zapravo su kasnije otkrili da je tamo radio nekoliko smjena. Vlasti su prvotno pretpostavile da se muškarac zarazio tijekom kupovine pizze, što ih je nagnalo da pomisle da se zarazio osobito zaraznim sojem koronavirusa. “Da je ta osoba bila iskrena u razgovoru s epidemiolozima, ne bismo uveli šestodnevni lockdown“, rekao je Marshall

Premijer Južne Australije Steven Marshall u petak je šokirao javnost kad je rekao da će šestodnevni lockdown završiti prije nego što je trebao jer virus nije toliko zarazan koliko se prvotno smatralo. Lockdown je prvotno trebao trajati do utorka idućeg tjedna, no bit će ukinut u subotu. “Malo je reći da sam bijesan“, rekao je Marshall tijekom konferencije. “Ljuti smo zbog poteza tog pojedinca i pomno ćemo razmotriti moguće posljedice.” Marshal je ponovio da je žarište u kojem je trenutno 25 zaraženih, a oko 4.500 bliskih kontakata u izolaciji, još uvijek “opasno”.

Laž je otkrivena kada je jedan tim epidemiologa posumnjao u informacije koje je spomenuti muškarac rekao drugom timu. Drugi je tim ponovno intervjuirao muškarca koji im je tada otkrio da je u pizzeriji Woodville Pizza Bar odradio nekoliko smjena.

Laž koju je muškarac rekao natjerala je epidemiologe da pronađu i izoliraju novu skupinu ljudi koja je bila u kontaktu s tim muškarcem. “U narednih 24 do 36 sati moramo djelovati brzo kako bismo locirali te ljude i eliminirali rizik daljnjeg širenja tog soja virusa”, dodao je Marshall. Marshall je rekao da nije jasno zašto je muškarac prvotno zatajio tu informaciju. Australija trenutno ne kažnjavanje laganje epidemiolozima, no Reuters piše da će se aktualni zakon revidirati.

Kako se slična situacija ne bi dogodila kod nas, još jednom upozoravamo na važnost pridržavanja mjera. Prvenstveno se to odnosi na održavanje distance, pranje ruku i nošenje maski.

Započeli smo s prikupljanjem fotografija vaših maski za lice, a osobe koje nose najljepšu masku dobit će simpatičan dar. Pravila su jednostavna. Sve što trebate je uslikati selfie, svoj portret ili snimiti kratak video sa svojom maskicom i poslati nam u inbox na službenu Facebook stranicu teklic.hr. Broj fotografija ili videozapisa nije ograničen, a slanjem više fotografija ili videozapisa povećavate si šanse za osvajanje nagrade. Fotografije ćemo objavljivati u albumu na našoj službenoj Facebook stranici, a potom će tročlani žiri odabrati tri najzgodnije maske i darovati ih simpatičnim darom. U odabiru najljepše maskice žiriju možete pomoći lajkovima na fotografiju.

Dakle, za sudjelovanje u darivanju potrebno je:

  1. Uslikati selfie, svoj portret s maskom ili snimiti kratak video
  2. Poslati nam u inbox službene Facebook stranice teklic.hr

Izvor: Reuters

Komentari