Kreće izgradnja terminala za rasute terete u Bakru

26

Danas je u zgradi Lučke uprave Rijeka potpisan Ugovor o izvođenju radova u okviru projekta „Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasute terete Bakar“.

Njime se definiraju radovi na području terminala za rasute terete na obali Podbok u Bazenu Bakar koji uključuju rekonstrukciju kolosijeka, prometnih i skladišnih površina i prateće komunalne infrastrukture.

Ugovor su potpisali zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave Luke Rijeka d.d. Duško Grabovac i Tomislav Kalafatić, predsjednik Uprave tvrtke GP Krk Josip Purić te prokurist Colas Rail Hrvatska i opunomoćenik Colas Rail SAS Bojan Vuina, a događaju su nazočili ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, uz ravnatelja Lučke uprave Rijeka Denisa Vukorepu i ostale predstavnike državnih, županijskih i lokalnih vlasti, Lučke uprave i Luke Rijeka.

Vukorepa je naveo kako je riječ o aktivnostima petog od ukupno sedam europskih infrastrukturnih projekata koji se provode pod ingerencijom Lučke uprave Rijeka.

Ovi projekti, čija je ukupna vrijednost 133 milijuna eura, od čega oko 100 milijuna dolazi iz europskih fondova, kako je rekao Vukorepa, promijenit će izgled riječke luke i omogućiti uvjete da ona postane važna karika europskog lučkog sustava.

Rijeka treba i zaslužuje velika ulaganja u luku, lovimo korak s drugim gradovima nakon što smo bili u zaostatku, a ovim investicijama vraćamo Rijeku gdje joj je i mjesto“, kazao je ministar Butković, dok je zamjenik gradonačelnika Filipović istaknuo kako će dobra suradnja lokalnih vlasti s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture doprinijeti konkurentnosti luke te rastu prometa kontejnerskog i ostalih vrsta prometa.

Do srpnja se očekuje odabir koncesionara za upravljanje kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali, a Butković je najavio kako se skoro očekuje i odluka Hrvatskih cesta o daljnjim koracima prema izgradnji ceste D403 koja je ključan preduvjet za potpunu funkcionalnost terminala Zagreb Deep Sea.

Ugovoreni radovi vrijedni su 38.8 milijuna kuna (bez PDV-a), a rok za njihovo izvršenje iznosi 18 mjeseci.

Projekt “Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasute terete Bakar“ (POR2CORE-BCTB) zajednički je projekt Lučke uprave Rijeka i Luke Rijeka d.d. čija ukupna vrijednost iznosi 6.094.664 EUR-a, pri čemu se udio od 85% sufinancira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting European Facility – CEF).

 

 

Komentari