Hrvatska će još pričekati do ulaska u Schengen, uz Sloveniju priječe ju još tri zemlje

24

Nije samo Slovenija moguća prijetnja Hrvatskoj kod ulaska u Schengen, a Hrvatska će pričekati još koju godinu do slobodnog prelaska preko granica, otkriva Jutarnji list.

Europska komisija će sljedeći mjesec potvrditi da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za ulazak u Schengen, no na ulazak u schengensku zonu Hrvatska će čekati još dvije godine.

Razlog je taj što o ulasku članice EU u schengensku zonu odlučuju zemlje članice Schengena na sjednici Europskog vijeća konsenzusom. Od tih zemalja pridruživanju Hrvatske Schengenu protivi se Slovenija, no i još tri zemlje: Nizozemska, Njemačka i Francuska. 

Njemačka i Nizozemska slažu se u tome da Hrvatska ne može ući u Schengen dok ne riješi granična pitanja, koja ima sa svim susjednim zemljama, osim s Mađarskom i Italijom. Nizozemska naglašava problematičnu situaciju dvojnog državljanstva, od kojih je jedno hrvatsko, a koje imaju državljani nečlanica Europske unije. Stoga će oni moći ući u Hrvatsku i nesmetano šetati EU.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Schengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutarnjih kontrola na granicama”. Slaže se i hrvatski zastupnik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Karlo Ressler, koji naglašava da za sada nije još potrebno razmišljati o datumu ulaska u Schengen.

Komentari