Dodijeljene nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci godinu 2017. godinu

57
Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci, te akademskoj i široj zajednici.
Kako je istaknula ravnateljica Zaklade Iva Rinčić zaključno s ovom godinom zaklada je nagradila 3 studenata, 4 mlada umjetnika, 8 umjetnika, 36 mladih znanstvenika, 37 znanstvenika, te dodijelila 8 nagrada za životno djelo, dodijelivši ukupno sto nagrada.
U kategoriji mladi znanstvenici, za područje društvenih i humanističkih znanosti u 2017. godini nagrađena je dr. sc. Jelena Đurkin Badurina s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Za biomedicinske i prirodne znanosti nagradu dijele Anja Harej, mag. biotech. in  med. i Petra Grbčić, mag. pharm. inv. s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, dok je u području tehničkih i biotehničkih znanosti nagrađen dr. sc. Nino Krvavica s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Nagrada u kategoriji znanstvenik za društvene i humanističke znanosti dodijeljena je doc. dr. sc. Asmiru Gračaninu s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dok je doc. dr. sc. Jonatanu Lergi s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pripala nagrada u području tehničke i biotehničke znanosti.
Nagrada za životno djelo uručena je professoru emeritusu Jurju Sepčiću s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koja je ujedno i 100. nagrada Zaklade Sveučilišta od njezinog dodjeljivanja. Profesor Sepčić se u ime svih nagrađenih zahvalio na dodijeljenim nagradama, istaknuvši kako nagrde ispunjavaju velikim osobnim zadovoljstvom.
Nagrađenima su čestitali i predstavnici osnivača zaklade, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Upravnog odjela PGŽ za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, kojima su uručene i jubilarne nagrade kao zahvalnost na 15 godina podupiranja jedine, uz Zakladu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zaklade posvećene visokoj znanosti.
Rektorica Prijić-Samaržija i pročelnica Stilin istaknule važnost filantropije, a gradonačelnik Obersnel posebno se zahvalio brojnim donatorima zaklade, koji na taj način u sinergiji sa vodstvom i osnivačima Zaklade doprinose društvu znanja.

Komentari