7 simptoma oštećenja jetre koje ne biste trebali zanemariti

Oštećenja jetre sve su češća, no olakotna činjenica je što neke simptome možete vrlo lako uočiti

1045

U rijetkim slučajevima, oštećenje jetre može biti posljedica genetike. Wilsonova bolest je na primjer vrlo rijetko genetsko stanje koje rezultira nakupljanjem bakra u vitalnim organima, uključujući i jetru.

Međutim, najčešći uzrok oštećenja jetre, životni je stil pojedinca. Već nekoliko godina unazad, bolest jetre povezana je s prekomjernim pijenjem alkohola i hepatitisom te pretilosti koji se smatra vodećim uzrokom oštećenja jetre. Čak 30% zapadnog svijeta ima nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD), prema istraživanju World Journal of Hepatology.

Simptomi oštećenja jetre:

Žuta koža
Posao jetre uključuje razbijanje starih crvenih krvnih zrnaca. Ovaj proces stvara bilirubin, žuto-narančastu supstancu u krvi, koja stabilizira jetru. Ako je jetra oštećena, bilirubin se ne metabolizira i to uzrokuje žuticu ili žućkastu kožu.

Žute oči
Jedan od glavnih znakova bolesti jetre su žućkaste bjeloočnice. Žutim prekrivanjem bjeloočnica koje su inače bijele boje, očituje se  prisutnost bilirubina.

Ekstremni umor
Prekomjerni umor također može biti znak oštećenja jetre. Ako osjećate neobjašnjivu iscrpljenost, izloženi ste riziku od bolesti jetre ili nekoj drugoj bolesti. Najbolje je da odmah potražite liječnika.

Oteklina
Kada jetra ne radi ispravno, ona teži gurati svu tekućinu u trbuh i noge. Višak tekućine u tijelu naziva se edem, ako je riječ o višku tekućine u udovima te ascites, kada je riječ o abdomenu. Akumulacija tekućine može uzrokovati zamjetljivu oteklinu.

Svrbež
Jedan od manje poznatih simptoma oštećenja jetre je svrbež kože, pruritus. Ono što je karakteristično za ovaj simptom osim suhe kože, je i što se on manifestira na cijelom tijelu. Definicija ovog simptoma je: neugodan osjećaj koji stvara potrebu za ogrebotinama.

Bol u desnoj strani vašeg trbuha
Neke bolesti oštećenja jetre imaju akutne napade, što znači da se događaju vrlo brzo. Karakteristična je osjetna bol na desnoj strani trbuha koji je uzrokovala oštećena jetra, uznapredovala tijekom vremena.

Poteškoće u spavanju
Ljudi često ne povezuju tešku borbu za dobrim snom s oštećenjem jetre, što je i dobro razmišljanje, ali samo ukoliko se ne pojavljuje zajedno s još nekim od gore navedenih simptoma.

Komentari