Uspješna premijera nekonvencionalnog Orašara u Zajcu

262

Subota navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca protekla je u znaku Orašara, no na pomalo neočekivan način.

Jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela Čajkovskog sinoć je u Zajcu zadobilo novo ruho.

Poznati balet utemeljen na priči E. T. A. Hoffmana, Orašar i kralj miševa, o djevojčici koja na poklon dobiva drvenog Orašara s kojim proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte, u subotu je na pozornici Zajca osvanulo kao prepoznatljiva, no ipak drugačija interpretacija baletnog klasika.

Margrit Flagner zaslužna je za scenografiju i kostimografiju najnovije riječke verzije Orašara i ostvarila je apsolutno fantastičan uspjeh. Scenografijom koja je istovremeno bila moderna i minimalistička, no nekako ipak prepoznatljiva i klasična, postavila je fantastične temelje plesačima čija se interpretacija omiljenih likova imala na čemu nadograditi.

Izostala je uobičajena ”šljašteća” raskoš koju obično vežemo uz Orašara, no jednostavna elegancija kojom je ona zamijenjena pokazala se kao besprijekorno rješenje.

I kostimografija je izazvala oduševljenje. Jednostavna, a opet elegantna, savršeno je upotpunila moderniziranu verziju priče o Orašaru.

Ljubitelji klasičnog baleta možda nisu baš u svakom trenutku ove predstave bili ”svoji na svome”, no u nekim trenucima svakako su mogli biti zadovoljni koreografijom koja je, iako na mahove toliko razigrana da je čak bila ”šašava”, bila dovoljno duhovita da nasmije publiku, ali u scenama između glavne junakinje i Orašara i dovoljno impresivna i kvalitetna da izmami dug i predan aplauz i povike odobravanja iz brojne publike.

0-02-05-720ce09d656a33106c139873eb924bbc21be569bf404cb19f8b5f7166cf90e2d_ab768db

Glumačku postavu i njihove goste – Učenice OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica i Dječji zbor ‘Kap’ – publika je ispratila uz odobravanje, koje je ipak, naravno, posebno bilo rezervirano za glavne junake.

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, uz koncertnog majstora Antona Kyrylova, pobrinuo se da unatoč nekim poigravanjima u drugim aspektima predstave, Orašar ostane vjeran i svojim klasičnim korijenima i to su izveli fantastično.

Iz publike su se nakon predstave uglavnom čule riječi pohvale. Savjetujemo da si uljepšate prosinac jednom kazališnom večeri uz ovaj neklasičan klasik.

Komentari