[VIDEO] Očica po očica odvest će vas u Marijin čarobni svijet pletiva

2194

Želite li uči u čaroban svijet pletiva, vlastitim rukama izraditi divne, meke, podatne kape, džempere, rukavice, haljine, pa čak i kapute, prekrivače, ukrasne predmete, trebaju vam tek igle i vuna…i puno ljubavi.

Ima li ljepšega nego li vlastitim rukama stvoriti zamišljeno, oblikovati vlastite kreacije. Pletenje, kukičanje, heklanje duboko je ukorijenjeno u našoj bogatoj tradiciji.
Sve je veće zanimanje za tu već pomalo zaboravljenu vještinu, što svakako treba zahvaliti pravoj ambasadorici pletanja, Mariji Bašić.

Ljubav prema pletenju stekla je u rodnoj Slavoniji i odlučila je širiti putem Youtube kanala https://www.youtube.com/channel/UCZ6wPcrnaVtpiKyUBd1jYZw  ) i web portala Pletenje.net https://pletenje.net/ koje je pokrenula s bratom.

marija5

Marija, rođena u Osijeku, odavno je svoju slavonsku adresu zamijenila riječkom. Nakon studija, ostala je živjeti u Rijeci, zaposlila se, udala, dobila Tihanu.

U Slavoniji je ručni rad oduvijek bio na cijeni. Pletenje i heklanje prisutno je u mom životu otkada znam za sebe. Plele su mi bake, mama, ali i ostale članice moje obitelji. Kao djeca, preko praznika pleli smo svi, i muški i ženski. 

U posebno teškim trenucima u mom životu pletenje je ponovno izašlo na površinu kao stara, gotovo zaboravljena vještina zahvaljujući kojoj vlastitim rukama stvaraš nešto novo. Usto, pletenje je relaksirajuće. Prava terapija. S obzirom na reakciju okoline koja je bila više nego iznenađena i pomalo razočarana mojim novim hobijem, odlučila sam stvari okrenuti u vlastitu korist i pokrenuti youtube kanal i web portal Pletenje.net“ ispričala nam je Marija.

marija

Već kod postavljanja prvih videa u kojima opisujem kako početi plesti, gdje objašnjavam izradu prave i krive očice te završetak pletenja, interes je bio iznimno velik. To me ohrabrilo i ponukalo da nastavim snimanje videa te sve prikažem i na web portalu, korak po korak, kako bi svima bilo razumljivije. Danas moj kanal ima 1 500 000 pregleda što je osobito velik broj budući su rađeni za naše govorno područje. Moja je prvobitna ideja bila promovirati pletenje kao izvrsnu tehniku opuštanja i relaksacije, „novu jogu“ u kojoj finalni proizvod nije u prvom planu. Ipak, spoznala sam da je upravo konačni proizvod ono što zapravo najviše veseli. Silno raduje i ispunjava kada u rad udahnete dio sebe. Trudim se snimiti što više videa koji prikazuju izradu određenih jednostavnih predmeta, lako savladivih i za početnike u pletenju. To su prije svega dekice, rukavice bez prstiju, razne torbice, futrolice, kape i šalovi. Moj hit video su pletene čarape, ruše sve rekorde“, govori nam Marija.

Kroz društvene mreže Facebook https://www.facebook.com/pletenje.net/?ref=bookmarks  i Instagram https://www.instagram.com/pletenjenet/?hl=hr  ostvaruje izravan kontakt s pratiteljima.

Marija vodi individualne i grupne radionice pletenja i heklanja. Odaziv je iznimno velik, a posebno je veseli što joj dolaze studentice i mlade mame koje žele raditi rukama.

Jednostavno žele same stvarati i usto se opustiti. U radionicama se razvijaju i divna prijateljstva. Osobito me veseli kada čujem koliko su neke polaznice radionica napredovale u pletenju i heklanju. Neke su pokrenule i ozbiljan posao nakon što su ovladale tehnikom.

Drago mi je da su me prepoznale i određene udruge. Često gostujem na njihovim događanjima, uglavnom se radi o pletenju u humanitarne svrhe gdje je odaziv javnosti izuzetno velik. Divno je pomagati. Poseban je osjećaj vlastitim sudjelovanjem pomoći u nečem velikom. Postoji tako humanitarna grupa Knit a square Croatia koja okuplja žene iz cijele regije koje pletu kvadratiće i šalju ih u Afriku. Ondje se kvadratići spajaju u dekice. Njihov je rad divan, a dekice su prava umjetnička djela“, veli nam Marija.

marija4

Marija se u ovoj godini suočila s velikim životnim izazovom. Upravo joj je pletenje pomoglo u borbi s teškom dijagnozom.

„Pokazalo se kao izvrsna terapija, ruke rade svoje, misli su zaokupljene konačnim proizvodom…vrijeme leti, beskrajna čekanja u redovima sada prođu u tren“, priča nam Marija koja svoju vještinu nesebično dijeli s drugima.

marija2

marija1

Na Marijinom portalu možete saznati sve o tehnikama pletenja i heklanja, kao i o mustrama, izradi odjevnih predmeta, ukrasnih predmeta… Ohrabrite se i vjerujte, silno je zabavno. Upravo je vrijeme Božića idealno za pletenje i kukičanje darova za svoje najmilije i prigoda kako kroz ovu divnu vještinu utkati i puno ljubavi. Takvi se darovi ne mogu naći na policama trgovina…

božića drvca

Uostalom, i mnogi se poznati kroz pletenje uspijevaju vratiti sebi. Strastvene su pletilje Meryl Streep, Julija Roberts i vjerovali ili ne, veliki zavodnik filmskoga platna Ryan Gosling.

Komentari