WhatsApp, Messenger, Signal… Znate li slati poruke koje nestaju? Evo uputa

6
dopisivanje

Mnogi mistery i špijunski filmovi temelje se na pretpostavci da možete slati poruke koje se samouništavaju, ali ne morate biti međunarodni tajni agent da biste isto učinili sa svojim tekstovima.

Zapravo, većina popularnih aplikacija za dopisivanje sada uključuje neku vrstu značajke nestajanja poruka—što znači da ako ne želite trajnu snimku svog razgovora, ne morate je imati. Zapravo, šifrirana aplikacija za razmjenu poruka Signal je svoju značajku nestajanja poruka postavila kao zadanu.

Iako je zgodno imati arhive chata na koje se možete osvrnuti iz sentimentalnih i praktičnih razloga (recepti, adrese, upute i još mnogo toga), postoje drugi slučajevi kada biste radije da ništa nije spremljeno. Evo što trebate učiniti.

Signal

Značajka poruka koje nestaju u Signalu je opcija za svaki razgovor koji vodite, a sada je dostupna prema zadanim postavkama ili za pojedinačni razgovor: Možete se prebacivati ​​između poruka koje nestaju i trajnih poruka u bilo kojem trenutku u bilo kojoj niti. Da biste to učinili, dodirnite gornji banner u bilo kojoj niti, a zatim odaberite Poruke koje nestaju.

Možete odabrati bilo koje vrijeme, od jedne sekunde do četiri tjedna, kako bi se vaše poruke zadržale nakon što su pregledane (ili odaberite Isključeno da biste onemogućili značajku). Možete čak postaviti i prilagođeni mjerač vremena—mogli biste postaviti da poruka nestane za 60 sekundi. Upozorenje se pojavljuje u chatu kad god promijenite ovu postavku, a sve što od tada pošaljete slijedi pravila koja ste postavili.

Da biste postavili zadano vrijeme isteka za poruke u svim svojim chatovima, otvorite glavnu stranicu s postavkama aplikacije i odaberite Privatnost i Zadani mjerač vremena za nove razgovore (pod Poruke koje nestaju). To se odnosi na svaki razgovor koji od tada započnete, a ne na postojeće razgovore na vašem telefonu.

WhatsApp

WhatsAppove poruke koje nestaju za sada funkcioniraju samo sa slikama i videozapisima, a ne s tekstom. Primatelj ima 14 dana da vidi sve što ste mu poslali, a onda nestaje čim ga pogleda.

Unutar WhatsAppa otvorite razgovor u koji želite poslati sliku ili videoisječak, dodirnite ikonu kamere pri dnu, a zatim snimite svoj sadržaj. Vidjet ćete malu ikonu koja prikazuje 1 u krugu, pored ikone za slanje—dodirnite ovo da biste svoju poruku pretvorili u sliku ili video koji nestaje.

Uz fotografiju ili isječak možete uključiti natpis koji nestaje zajedno s njom. Nakon što pošaljete, nećete to vidjeti sa svoje strane: vidjet ćete samo unos fotografije ili videozapisa u niti razgovora, s malom ikonom 1 pored. Tekst će se promijeniti u Otvoren nakon što ga osoba pogleda.

Snapchat

U aplikaciji koja je popularizirala nestajuće poruke otvorite karticu razgovora tako što ćete kucnuti drugu sličicu s lijeva pri dnu zaslona.

Na glavnom zaslonu s razgovorima možete odabrati bilo koji kontakt ili kucnuti dugme za kreiranje novog razgovora u donjem desnom kutu ako osoba s kojom želite razgovaati nije na popisu. Sve što pošaljete, uključujući tekst i slike, nestat će nakon pregleda.

Vi ili osoba s kojom razmjenjujete možete trajno sačuvati sadržaj razgovora jedan na jedan tako što ćete ga pritisnuti i zadržati pritisak na njemu.

Alternativno, možete otvoriti zaslon za snimanje fotografija i videa (pojavljuje se prvi kad se prebacujete na Snapchat), snimiti što vas zanima i potom odabrati kome ćete to poslati. Opet, sadržaj će nestati odmah po pregledu.

Messenger

U Facebookovu Messengeru nestajuće poruke mogu imati sve što i obične poruke. Te se razgovore pohranjuje zasebno, pa ne možete imati obične i nestajuće poruke u istom razgovoru.

Kucnite dugme za kreiranje novog razgovora u gornjem desnom kutu. Provjerite je li uključena sklopka uz katanac (opet, gore desno), kako bi bili sigurni da su značajke tajnih razgovora i nestajućih poruka uključene.

Potom možete odabrati kontakt (ili više njih) s kojim želite komunicirati. Sve što pošaljete u takvim razgovorima nestat će odmah po pregledu. No, možete i produljiti taj rok na čitav dan, tako što ćete kucnuti sličicu timera lijevo od kućice za slanje.

Instagram

U Instagramovim izravnim porukama moguće je slati fotografije i video zapise koji će nestati po pregledu. Tekst će uvijek ostati. Otvorite popis razgovora pa razgovor u sklopu kojeg želite poslati nestajuću poruku. Kucnite sličicu kamere na lijevoj strani i snimite žto želite poslati.

Pri dnu zaslona pojavit će se više opcija: View Once (Pogledaj jednom), Allow replay (Pogledaj dva puta) i Keep in chat (Zadrži u razgovoru). Odaberite što vam odgovara i kucnite Send.

Telegram

Otvorite razgovor s kontaktom. Kucnite poveznicu na njihov profil pri vrhu pa sličicu s tri točkice. Iz skočnog izbornika odaberite Start Secret Chat.

Pojavit će se odvojeni razgovor u kojem je sav sadržaj privremene naravi. Kucnite sličicu timera pri vrhu (Android) ili dnu (iOS) prozora kako biste odredili koliko će dugo poruke biti dostupne nakon pregleda

Izvor: Wired

L.B.

Komentari