[VIDEO]Astronaut izgubio ogledalo u šetnji svemirom

31

Bacanje ogledala na Zemlju samo je mali razlog za zabrinutost, možda zbog potencijala nekih nadolazećih loših sreća. Bacati zrcalo dok putuje u svemir znači stvoriti potencijalno opasan novi komad svemirskog smeća i sve to dok ga tisuće ljudi gleda kako se to događa.

Malo ogledalo palo je iz svemirskog odijela zapovjednika Međunarodne svemirske postaje Chrisa Cassidyja na početku svemirske šetnje 26. lipnja 2020. godine. Zrcalo je poletjelo odmah nakon što je Cassidy izašao iz ISS-a u orbitalnoj tami kako bi započeo šest satni EVA za nadogradnju elektroenergetskih sustava na vanjskoj strani stanice.

Astronauti imaju ogledala na svakom rukavu kako bi dobili bolji pregled tijekom rada, budući da kacige svemirskog odijela ograničavaju vidno polje. Ogledalo je  veličine 7 x 12 cm, a prema agenciji Associated Press, zajedno sa svojim pojasom ima masu od 50 grama. Cassidy je kasnije pregledao svoj rukav u odijelu, ali nije vidio tragove koji bi mogli objasniti zašto je ogledalo palo. NASA je kasnije rekla da izgubljeni predmet ne predstavlja opasnost ni za svemirski brod ni za ISS.

NASA navodi više od 20.000 komada krhotina koje kruže oko Zemlje. Postoje 500 000 komada krhotina veličine mramora ili veće, a postoje mnogi milijuni komada krhotina koji su toliko mali da ih nije moguće pratiti. Svi ti komadi – bilo da su netaknuti sateliti ili dijelovi satelita ili rakete putuju brzinom do 17.500 mph, što je dovoljno brzo da čak i relativno mali komad orbitalne krhotine može oštetiti satelit ili svemirsku letjelicu. Sitne mrlje boje mogu oštetiti svemirski brod dok putuje ovim brzinama. U stvari, potrebno je zamijeniti određeni broj prozora svemirskog broda zbog oštećenja uzrokovanih materijalom koji je analiziran i pokazan kao mrlja boje.

“Najveći rizik za svemirske misije dolazi od krhotina koje se ne mogu pratiti”, rekao je Nicholas Johnson, glavni znanstvenik NASA-e za ostatke u orbiti. Svemirsko smeće i dalje predstavlja problem bez određenog rješenja. Izrađeni su dizajni za svemirske mreže, harpune ili vakuume za skupljanje sitnih otpadaka. No neki kažu da je najučinkovitiji način rješavanja problema svemirskog smeća međunarodni sporazum koji operaterima naplaćuje “naknade za korištenje orbitalne mreže” za svaki satelit koji stavi u orbitu. Za sada, nema riječi o mogućim “korisničkim naknadama” za bilo koje predmete izgubljene tijekom svemirskog putovanja.

Izvor: Science Alert

Komentari