Umjetna inteligencija održala misu u punoj crkvi!

217
crkva

300 ljudi prisustvovalo je prošlog petka misi u Njemačkoj koju je gotovo u cijelosti izvodila umjetna inteligencija ChatGPT i uz pomoć virtualnih avatara projiciranih na ekranu iznad oltara.

Jonas Simmerleina, 29-godišnji teolog sa Sveučilišta u Beču, organizirao je luteransku službu koja se održala u Kongresu Njemačke evangeličke crkve, dvogodišnji događaj koji okuplja desetke tisuća vjernika tijekom nekoliko dana.

Prva misa koju je “slavila” umjetna inteligencija održana je u crkvi svetog Pavla u bavarskom gradu Fürthu

Kao što je Simmerlein objasnio, “oko 98% usluge dolazi iz stroja. Rekao sam umjetnoj inteligenciji: Mi smo na crkvenom sastanku, ti si propovjednik… kako bi izgledala crkvena služba? Zamolio sam je i da na kraju mise doda psalme, molitve i blagoslove. Na kraju dobijete prilično solidnu uslugu”, dodao je.

Ono što su sudionici zatekli na početku ceremonije bio je veliki ekran iznad oltara sa slikom virtualnog avatara koji predstavlja crnca s bradom.

Propovijed koju je napisao ChatGPT pokrivala je teme kao što su ostavljanje prošlosti iza sebe, fokusiranje na izazove sadašnjosti, prevladavanje straha od smrti i nade vjere u Boga. Na trenutke se mogao čuti smijeh među prisutnima zbog neizražajnosti kojom su avatari deklamirali tekstove koje je generirao ChatGPT.

Događaj je dočekan s iščekivanjem, a sat vremena prije početka ispred crkve formirao se red. Na izlazu su mišljenja prisutnih bila podvojena. Za jednu IT stručnjakinju, “nije bilo ni duše ni srca. Avatari nisu pokazivali nikakve emocije, nisu imali govor tijela i govorili su tako brzo i monotonim tonom da mi je bilo vrlo teško koncentrirati se na ono što govore.”

Marc Jansen, 31-godišnji luteranski pastor, objasnio je: “Zamišljao sam da će biti gore. Ali pozitivno sam se iznenadio koliko je dobro funkcioniralo. Također, jezik umjetne inteligencije je dobro funkcionirao, iako je još uvijek ponekad bio pomalo nerazgovjetan.”

Simmerlein ne vjeruje da je vjerski pastor jedno od zanimanja koje se može zamijeniti umjetnom inteligencijom, ali može biti alat koji pomaže u pružanju ideja za propovijed i ubrzava vaše pisanje, tako da imaju više vremena za brigu o svojim župljanima. “Umjetna inteligencija će sve više ulaziti u naše živote, u svim svojim aspektima, pa je korisno naučiti kako se nositi s njom“, rekao je.

Izvor: CVV

Komentari