Bojazan od zaraze koronavirusom i bojazan od gubitka posla kod Hrvata je jednaka

39

Istraživanje agencije Hendal na 500 ispitanika pokazalo je da građani Hrvatske jednako strahuju od zaraze koronavirusom i gubitkom radnoga mjesta. Istraživanje je provedeno u veljači i pokazalo je da se 26% ispitanika boji zaraze koronavirusom. Ipak moramo uzeti u obzir vrijeme kada je istraživanje provedeno – tada je u Hrvatskoj bilo prisutno tek nekoliko pojedinačnih slučajeva zaraze koronavirusom. U ožujku je pak polovica ispitanih izrazila strah od zaraze koronavirusom, a isto toliko ih se i boji za svoje radno mjesto.

Tri četvrtine ispitanih navodi da je pojava koronavirusa utjecala na društveni život ispitanika, od čega trećina navodi da potpuno izbjegava kontakt s drugim ljudima. Oko 3% ispitanika održava istu razinu društvenih kontakata kao i prije pojave koronavirusa, a jednako tako 3% ispitanika kaže kako ne poduzima nikakve mjere zaštite.

Čak 40% ispitanika ističe da je kupilo veće zalihe prehrambenih i neprehrambenih artikala poput WC papira i dezinficijensa. Isto tako 40% ispitanika navodi da je pojačano pranje ruku glavna mjera zaštite, dok je trećina oprezna kod ostvarivanja bilo kakvog kontakta socijalne vrste. Trećina je odabrala samoizolaciju i ostanak kod kuće kao glavnu mjeru zaštite. Četvrtina ispitanika koristi usluge dostave namirnica i potrepština, a rad Vlade i mjerodavnih službi u borbu protiv suzbijanja epidemije koronavirusa ocijenili su četvorkom. Trećina ispitanika dalo je Vladi i mjerodavnim službama najvišu ocjenu.

Komentari