U Primorsko goranskoj županiji 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među njima i pet pomoraca

177
Foto/PGŽ

Na području Primorsko-goranske županije 10 je novih slučajeva zaraze korona virusom o čemu su uoči sjednice Županijske skupštine izvijestili župan Zlatko Komadina, načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

U svih deset slučajeva osobe su bez simptoma, među njima je pet pomoraca te 5 osoba koje su povezane s poznatim aktualnim žarištima.

Prema riječima Mićovića, u pitanju je Zadar, Đakovo, BiH, Slovenija i Bolnica Sestara Milosrdnica u Zagrebu. Kada je riječ o pomorcima, to su osobe koje su se testirale po povratku s broda ili uoči novog ukrcaja. Svima je određena 14-dnevna samoizolacija, a obrađuje se i oko tridesetak njihovih kontakata. Mićović je dodao kako je ovo očekivana situacija s obzirom na kretanje virusa i novim žarištima u susjednim zemljama, no ohrabruje da novozaražene osobe nemaju nikakve ili vrlo blage simptome što upućuje na slabiju virulentnost Covida 19.
Župan Komadina dodao je kako je virus očito još uvijek prisutan te pozvao građane na oprez i poštivanje svih uputa epidemiologa za sprečavanje zaraze.
Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić naglasio je kako je u svim ovim slučajevima riječ o uvezenom virusu te pozdravio odluku Nacionalnog stožera koje su prihvatili prijedlog upućen iz PGŽ još prije dva dana, a to je uvođenje stroge kontrole ulaska u RH preko istočnih granica. Boras Mandić pozvao je građane da nose maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima, te održavaju fizičku distancu.
Ukupno je u ovom trenutku na području Primorsko-goranske županije 14 pozitivnih osoba a ozdravilo je njih 69.

Komentari